Сергей свиква конгрес на ПЕС в Будапеща

Сергей свиква конгрес на ПЕС в Будапеща | StandartNews.com

Партията на европейските социалисти свиква конгреса си на 12 и 13 юни 2015 година. Това стана ясно след заседанието на президиума в Брюксел тази вечер.

Форумът на европейските леви ще се проведе в Будапеща, потвърди първо пред "Стандарт" президентът на ПЕС Сергей Станишев. И припомни, че ПЕС започва изработването на цялостна координационна стратегия, която да изведе социалистите като първа политическа сила през 2019 г.

Става дума за платформа за сътрудничество между всички представители на лявото политическо семейство в Европа за изграждане на единна политика. Запознати припомниха, че за пръв път на европейските избори през 2014 година европейските социалисти излязоха с общ Манифест за вота. Като президент на ПЕС Станишев предложи червените да издигнат обща кандидатура за президент на ЕК и номинира за поста сегашният председател на ЕП Мартин Шулц.

След паритета на силите между леви и десни в ЕС, политики от Манифеста на ПЕС влязоха в коалиционната формула на ЕК. А премиерите от ПЕС дадоха мандат на Станишев да води преговорите с върха на ЕНП. Още след оттеглянето си от поста като председател на БСП соцлидерът направи заявка за нов мандат като президент на ПЕС. Станишев пое ръководството на европейските социалисти от Поул Нируп Расмусен. Първоначално бе избран да довърши мандата на Расмусен, след това бе избран с пълно мнозинство за пълен 2,5 годишен мандат. А неофициалните коментари са, че очаквано през юни 2015 година отново да бъде фаворит за поста. Любопитната подробност е, че европейските социалисти свикват конгреса си в Унгария, където на власт е дясното правителство на Виктор Орбан. Преди година и половина като президент на ПЕС Станишев разкритикува Орбан на митинг пред над 10 000 социалисти в унгарската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай