Сергей с пазарлък за Кристалина

Сергей с пазарлък за Кристалина | StandartNews.com

Ще я подкрепи, ако постът дипломат №1 е за ЕНП

В пазарлък за подкрепата на Кристалина Георгиева влезе Сергей Станишев. Лидерът на ПЕС обяви в писмо до премиера Георги Близнашки, че ще застане зад кандидатурата й само ако постът дипломат номер 1 на ЕС бъде даден на ЕНП. В сряда служебният министър-председател призова президента на ПЕС да подкрепи българската кандидатура за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Според писмото на Станишев все още не е ясно как ще бъдат разпределени между ЕНП и ПЕС трите ключови поста - председател на Европейския съвет, председател на Еврогрупата и мястото, за което се борим - на външен министър. Ако то бъде дадено на ЕНП, Станишев декларира подкрепа за Георгиева. И припомня, че по времето, когато бе премиер, той подкрепи Меглена Кунева за еврокомисар, въпреки че тогава тя бе от НДСВ. Ако социалистите обаче го получат, президентът на ПЕС изиска подкрепа от премиера проф. Георги Близнашки за италианската номинация - Федерика Могерини. "При реализирането на втория вариант съм готов на диалог, макар и малко закъснял, за да може България да получи ключов ресор за г-жа Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия", заявява Станишев. Решението ще бъде взето на 30 август на заседание на Европейския съвет.

В писмото си до проф. Близнашки Станишев заявява, че за него не са ясни вижданията на Кристалина Георгиева, ако заеме поста. "Убеден съм, че гражданите на Република България биха искали да знаят и вижданията на г-жа Кристалина Георгиева по основните предизвикателства, с които ЕС се сблъсква на международната сцена - от политиката на разширяване и добросъседство през кризите и конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и отношенията на ЕС със САЩ, Русия, Китай и редица други въпроси", пише президентът на ПЕС. И отправя критика, че Георгиева е номинирана без публичен дебат, въпреки че на КСНС при президента Росен Плевнелиев е било постигнато споразумение да се проведат консултации и публичното дискутиране на номинацията на български еврокомисар.

Станишев вече е взел решение да не подкрепи Георгиева, а италианската кандидатура, скочи ГЕРБ. "Другарю" Станишев, г-н Юнкер ще бъде следващият шеф на ЕК, защото ЕНП спечелиха изборите на 25 май. Моят съвет към Вас е: спечелете някой избор в България и тогава имайте претенции за каквото и да било, а до тогава подкрепете българската кандидатура. Знам, че няма да го направите, а ще работите с всички сили срещу нея, но дано поне повече хора разберат Вашите подбуди", написа във facebook евродепутатът Андрей Ковачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай