Сергей: ПЕС ще помага на БСП

Сергей: ПЕС ще помага на БСП | StandartNews.com

Немските социалисти подкрепят Станишев за президент на левицата

Пловдив. Президентът на ПЕС Сергей Станишев откри преди минути международен семинар на левицата в Пловдив под патронажа на ПЕС. Над 200 души, ключови фигури от ръководството на БСП, депутати, кметове и областни председатели на партията, ще се включат в работните панели на семинара за предизвикателствата пред лявото и България през 2015 година. Преди началото на форума Станишев проведе работна закуска заедно с председателя на БСП Михаил Миков, председателя на БСП-жени Катя Николова и лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев започна семинара с анализ на предизвикателствата пред лявото в Европа и в България, а председателят на БСП Михаил Миков се очаква по-късно да представи пред участниците на семинара перспективите пред българските социалисти. Преди началото на форума социалистите почетоха с минута мълчание паметта на първия демократично-избран президент Желю Желев. "Ние не сме слаба бира, трябва да скъсаме с натрупаните комплекси, да се освободим от образа на партия, която прокарва олигархични и други интереси, каза пред множеството в началото зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов - модератор на първата дискусия. "БСП да бъде партията на промяната, а не на статуквото, да бъдем прогресивна партия като се започне от данъчната политика, да сме застъпници на национален интернационализъм", каза Стоилов.

През първия работен ден на семинара ще бъдат дискутирани темите „БСП – поглед отвън" и „Медийната среда в България. БСП в обектива". Утре социалистите ще коментират „Управлението на дясната коалиция и рисковете пред социалната и икономическата стабилност на страната" и „Местните избори – важна битка за БСП".

"Днес БСП не е в международна изолация, както беше в годините преди да поема лидерския ПЕС. БСП не е сама и ще получи подкрепата на европейската левица, на партии от семейството на ПЕС, заяви Станишев. Президентът на ПЕС посочи, че БСП има силната подкрепа на германските социалисти. Запознати припомниха, че преди няколко седмици Станишев имаше поредица от разговори с лидера на ГСДП и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел. Членове на ръководството на БСП разчетоха думите на лидера на ПЕС като знак, че една от най-влиятелните партии от европейската левица подкрепят Станишев като фаворит за следващ мандат като президент на левицата. Конгресът на ПЕС е насрочен вече за 12-13 юни в Будапеща, а преди дни и унгарските социалисти ясно отчетоха лидерството на Станишев на върха на ПЕС.

Целта на семинара в Пловдив е левицата да направи успешна кампания за местните избори и да се открои като единствената възможна алтернатива на управляващите. Както вече "Стандарт" съобщи, във форума ще вземат участие знакови анализатори и журналисти като Евгений Дайнов, Кольо Колев, Александър Симов, Красина Кръстева, Владо Йончев и др. На семинара са и представителите на движение "Модерна България" Борислав Цеков и Петър Кичашки. Очакванията са двамата да бъдат водещи фигури в кандидатската листа на БСП-София за местния вот.

След седмица левицата ще се събере и в Троян, където червени кметове ще работят по стратегията на партията за местните избори.

"Искам от тук да си тръгнем с ясното съзнание, че в политиката нищо не е предопределено. Днес всичко зависи от нас", заяви в началото на анализа си соцлидерът. "Преди две години кой можеше да предвиди, че такива мащабни масови протести ще свалят правителството на Борисов? Или кой можеше да предвиди, че ДПС, нашият коалиционен партньор, ще тръгне да сваля правителството с мандата на БСП? Няма писано правило, че следващият кмет на Пловдив, Варна или Плевен ще е от ГЕРБ. Ще е само ако ние позволим или че следващият президент ще е сегашният премиер", запита Станишев своите. И припомни, че след загубата на БСП през 2001 и 2009 година мнозина са пророкували, на следващите избори БСП ще се бори да прескочи 4-процентовата бариера.

"След 1997 година БСП няма управленски провали. Време е да се отървем от комплексите си", надъха Станишев социалистите. И призова постиженията в управлението на БСП да са Сталинград, които червените редици да отстояват и защитават. БСП трябва да се върне към своите принципи - партийната дисциплина и вътрешна солидарност. Не си спомням някой от ГЕРБ да е говорил против свой колега или против лидера си в медиите, каза още Станишев. И продължи: "Нито някой от ДПС".

Соцлидерът призова своите да се обърнат към "широки социални и обществени групи". "Трябва да ни припознават като партия, която дава перспектива и наработещите хора, и на дребните и средни предприемачи, на заетите в селското стопанство, младите, учещите", каза Станишев. И продължи: "Това означава да се обърнем към периферията. На предстоящите избори трябва да се представим добре само защото сме БСП".

"Няма как да се представим солидно без да се обърнем към "периферията". Това означава и реален разговор с различни социални групи по места и перспектива за тях. В процеса на издигане на нашите кандидати - избираемост, личен авторитет и споделяне на нашата визия за бъдещето", заяви още соцлидерът. И заключи: "Ако следваме тези принципи, ще създадем и партийна, и обществена енергия в наша подкрепа.

Пълната реч на лидера на ПЕС Сергей Станишев можете да прочетете тук.

БСП е единствената идейна партия у нас, каза пред форума председателят на БСП Михаил Миков. И в партньорството с ДПС се видя, че когато отстъпваме от своите програмни позиции, последиците са тежки, допълни Миков. И заяви, че БСП трябва да прецени внимателно коалиционната си политика. "БСП Лява България" не е проект за едни избори, каза Миков по повод на сегашната червена коалиция. Трябва да си партнираме с онези, които отговарят на политическия ни профил, посочи Миков. И отрече бъдещи договорки на финансова или властова основа. За АБВ Миков отбеляза, че социалистите трябва да преценят ясно политическата идентификация на бившите си съпартийци. Югът на Европа ни казва ясно, че има ляво, каза Миков, посочвайки резултатите на управляващата партия Сириза в Гърция на изборите преди седмица. По думите му участието на АБВ в сегашното правителство разочарова избирателите на новата лява формация. Председателят на БСП заяви, че АБВ не е заплаха за разцепване на БСП в дългосрочен план.

Имаме големия шанс, че Сергей е президент на европейските социалисти, но и голяма отговорност, защото този ресурс е ценен и трябва да се ползва, посочи Миков. Трябва да се съобразяваме, че когато говорим за криза в БСП, партията трябва да се подмладява постоянно. Да утвърдим квоти за младите хора, каза председателят на БСП. И уточни, че към днешна дата върви усилен интерес за прием на нови членове на "Позитано" 20.

Миков отдели специална част в речта си за другарското поведение в партията. "Всички ние трябва да заживеем с едно много по-голямо чувство за солидарност", каза той по повод на напрежението в партията от последните месеци. И призова социалистите да не дават тон за заглавия от рода на "Скандали в БСП за...".

Акценти от речта на председателя на БСП Михаил Миков вижте тук.

Семинарът на червените продължава и утре, когато основна тема ще бъде местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай