Сергей: Пътят на ПЕС е социалната справедливост

Сергей: Пътят на ПЕС е социалната справедливост | StandartNews.com

Правилният път за европейските социалисти е отстояването на социална справедливост. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев при откриването на международната конференция "Справедлив растеж" 2015 в Брюксел. 

"2015 г. ще бъде решителна година за европейската икономика и общество", подчерта Станишев. "От Партията на европейските социалисти успяхме да сменим посоката на дебата, настоявайки за създаването на икономически растеж и работни места", каза още той. Рискът от дефлация, бедността и неприемливо високата безработица са основните проблеми, които стоят пред ЕС, заяви соцлидерът. 

Във форума участват политици и експерти от Европа, САЩ и Япония. Комисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси е в дебата за социалната справедливост и консолидиране на бюджетите. От ПЕС се обявиха категорично за нов баланс между тези два основни пункта. 

"Консервативната политика на ЕС беше насочена само към затягане на коланите, а безработицата, високото ниво на дълга останаха като отворена рана в Европа", заяви Станишев. "Сега политиката на ограничения се смята за провал, затова европейската комисия следва нашия пример и иска да постави акцента върху инвестициите и създаването на работни места", каза президентът на ПЕС. По думите му това отбелязва ясна промяна в посоката на европейските политики. "От първия ден на икономическата криза ние се борихме именно за стъпки в тази посока, за да очертаем правилния път за социална справедливост", заяви Станишев. 

Станишев настоя за спешни инвестиции в онези сфери, които имат най-голям потенциал да допринесат за устойчивото развитие и създаването на добри работни места. 

От ПЕС се обявиха за нови златни правила, така че инвестициите да се изключват от държавния дълг на страните членки. Това стана ясно от думите на Лорет Онкелинкс, зам.-председател и лидер на парламентарната група на социалистическата партия на Белгия. Още преди дни президентът на ПЕС Станишев анонсира насочване на средствата от инвестиционния план от 315 млрд. евро на Европейската комисия и към страните от Централна и Източна Европа. Европейските социалисти се обявяват за използване на пълния потенциал на средствата и подпомагане на регионите от ЦИЕ. 

"Ние се надяваме, че тази нова насока на политиките ще върне надеждата на европейските граждани, искам да подчертая, че социалната справедливост е ключова за семейството на европейските социалисти", заяви Станишев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай