Сергей: Бойко се държи като президент

Сергей: Бойко се държи като президент | StandartNews.com

БСП да се обърне с кауза към преприемачите и младите, каза Станишев на форума

Президентът на ПЕС Сергей Станишев видя премиера Бойко Борисов в ролята му на евентуален президент на страната след изборите през 2016 година. "Министър-председателят се промени много като маниер на поведение", посочи Станишев на семинар на ПЕС и БСП в Пловдив. "Той по-скоро е арбитър в това правителство, по-консенсусен е. Това не е Борисов от 2007 или 2009 година. Това е различен политик като поведение. Това ме навежда на мисълта, че тази му роля подхожда повече за другата позиция (президент на РБългария, б.а), отколкото на министър-председател", заяви Станишев. И допълни, че това не означава, че Борисов ще е кандидатурата на ГЕРБ. "Една от възможностите е, дадох пример", отбеляза Станишев.

Още по темата:

Станишев събира в Мадрид лидерите на ПЕС

Станишев: БСП да работи с бизнеса и с младите

Соцлидерът призова БСП да се обърне с кауза към "широки социални и обществени групи" за предстоящите избори. И да не се занимава само със себе си. "Трябва да ни припознават като партия, която дава перспектива и на работещите хора, и на дребните и средни предприемачи, на заетите в селското стопанство, младите, учещите", каза Станишев. И продължи: "Това означава да се обърнем към периферията. На предстоящите избори трябва да се представим добре само защото сме БСП". "Няма как да се представим солидно без да се обърнем към "периферията", акцентира соцлидерът. Това означава и реален разговор с различни социални групи по места и перспектива за тях. В процеса на издигане на нашите кандидати - избираемост, личен авторитет и споделяне на нашата визия за бъдещето", заяви още соцлидерът. И заключи: "Ако следваме тези принципи, ще създадем и партийна, и обществена енергия в наша подкрепа.

Не съм аз кандидатурата на БСП за президент, каза Станишев. И допълни, че до изборите за "Дондуков" 2 "има много вода да изтече". "Факторът "време" в политиката е много важен защото него никой не го контролира - нито МВР, нито ГЕРБ, нито някакви икономически интереси, но често се подценява", допълни Станишев. Той не влезе в детайли по темата БСП-АБВ, но каза, че преди дни е погледнал сайта на АБВ и там стояла на видно място позицията на Ивайло Калфин:"Няма как АБВ да участва в дясно управление".

Миков към червените: Да излезем от опушените клубове

По време на семинара на ПЕС и БСП в Пловдив председателят на БСП Михаил Миков е призовал основните партийни организации да излязат от "апартаментите и опушените клубове" и да отидат при хората, за да трупат гласове за местните избори. Но даде да се разбере, че ще бъде безкомпромисен, ако червени по места тръгнат на своя глава да се коалират с АБВ. Миков бе категоричен, че ръководството на партията ще дава зелена светлина за възможните коалиции по места, защото "БСП не е федеративна, а национална партия" и "не е съюз от социал-демократически кръжоци". И припомни процедурата, че той като председател на БСП подписва пълномощното на структурите по места за регистрация на кандидати и листи за изборите. На няколко пъти Миков отбеляза, че АБВ е проблем за БСП от миналото и партията социалистите не е заплашена от разцепление в дългосрочен план. АБВ трябва да преценят какви десни мерки подкрепят, заяви Миков. И посочи срок до май месец за категоричен отговор на "Позитано"20 дали ще приеме протегната ръка на президента (2002-2012) Георги Първанов за общи кандидатури на местния вот. Миков каза, че няма да наказва партийни другари за изявления в медиите срещу ръководството на партията. Но ги посъветва да се изказват първо на заседания на пленума и после да ходят в телевизионните студия. "Не смятам да ги омазваме в катран и перушина", заключи Миков.

Манолова се черкува в малкия Рилски манастир

Нежното острие на БСП Мая Манолова използва паузите на семинара, за да запали свещ в пловдивския православен храм "Св.Йоан Рилски". Черквата е прочута сред местните като малкия Рилски манастир. Манолова е известна сред съпартийци и близки с това, че всеки ден отделя време за молитва и усамотение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай