СДС отказа на президента

Съветват Плевнелиев да даде референдума на КС

СДС отказа на президента | StandartNews.com

София. Политическа партия Съюз на демократичните сили отказва да участва в консултациите при президента за референдума за АЕЦ "Белене".

Това се посочва в писмо на СДС до президента Росен Плевнелиев по повод насрочените за днес консултации с политическите сили. "Изразяваме нашето категорично становище, че подписката на БСП за референдума е събрана с подвеждащ въпрос, който по смисъла си не е от компетенцията на Народното събрание на Република България като институция, което от своя страна прави самия референдум противоконституционен" се казва в писмото.

Към Плевнелиев сините се обръщат с препоръката "ако имате и най-малко съмнение относно изразеното от нас становище, Ви призоваваме да се възползвате от правото си на Президент на Република България и да сезирате Конституционния съд за тълкувание".

Според СДС - проектът АЕЦ "Белене" е заченат на тъмно, обвит в корупция и зависимости, като референдум по този въпрос, освен противоконституционен, е и опит за прехвърляне на отговорност към българските граждани от политици, които не желаят да носят отговорност за своите действия.

От СДС заявяват още, че настояват президентът да преосмисли своята позиция за популяризиране и въвличане на политическите партии в дейности по референдум за АЕЦ "Белене".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай