Сайтът за председателството ще струва 70 бона

Сайтът за председателството ще струва 70 бона | StandartNews.com

Министерството за председателството ни на СЕ излезе с позиция за цената на сайта си заради спекулаци в медиите. Ето какво гласи тя:

Във връзка с публикации, обвързващи името на г-н Васил Величков като автор на техническото задание за сайта на Българското председателство, уточняваме, че такова лице категорично няма договор с Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 (МБПСЕС 2018) с предмет „разработване на техническо задание за обществена поръчка".

Техническото задание за разработването на портала на председателството е изготвено от екипа на МБПСЕС 2018. То е съобразено с „Правилата за извършване на проверки на предложения за проекти и дейности, удостоверяване на съответствието на технически и функционални задания за провеждане на обществени поръчки за разработка, надграждане или внедряване на информационни системи или електронни услуги и за реда за изпращане на данни от административните органи", с изискванията на Закона за електронно управление и е преминало през одобрение от Държавна агенция „Електронно управление".

Разработването на техническото задание за портала на Председателството е по образец и по изискванията на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.

Трябва да се уточни още, че тиражираната в публикации цена за разработката на сайта - 120 000 лева, е абсолютно невярна. Сумата, разписана в обществената поръчка, е 70 000 лева без ДДС, както е видно от документите, публикувани на Профила на купувача ТУК. В тази цена влизат разработване на уеб сайт и мобилно приложение към него, предоставяне на хостинг и на стрийминг.

Грешно е и внушението, че става въпрос за създаването на „втори сайт" на председателството. В момента на адрес www.eu2018bg.bgсе намира страницата на МБПСЕС 2018. На този адрес от 1 декември 2017 година ще бъде разположен порталът, като единствено такъв, на Българското председателство. А сайтът на Министерството ще бъде преместен на адрес www.bg-eupresidency.gov.bg.

Страницата на председателството ще е на четири езика – български, английски, френски и немски, и ще бъде съобразена с нуждите на хората с увреждания.

Сайтът ще бъде основният източник на информация, свързана с Председателството, предназначена за журналист, широката общественост, както и за практикуващи специалисти и експерти. На него ще бъде разположен календар с подробностите за всички събития по време на Председателството.

Порталът ще осъществява връзката с акредитационната система, през която ще се регистрират журналистите, желаещи да посетят събитията от календара на председателството.

Сайтът ще дава възможност да се гледат пряко или на запис откритите дебати чрез лайвстрийминг.

Достъпът до него ще бъде свободен, както и до всички публикувани статии, документи, прессъобщения, снимки и видеа.

Към портала ще бъде разработено мобилно приложение, което да допълва ролята му на основен източник на информация за председателството и ще бъде удобен „инструмент" за пълното проследяване на събитията в календара на председателството.

Оферти за разработване на сайта на председателството се събират до 17.30 часа на 24 август 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай