Съветът на БСП-София дарява книги на Хайтов на столични училища

Съветът на БСП-София дарява книги на Хайтов на столични училища | StandartNews.com

София. Заедно с първия учебен ден отбелязваме и 95 години от рождението на Николай Хайтов - един от големите съвременни български писатели и общественици. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред барелефа на Хайтов. „Във връзка с това Градският съвет на БСП купи избрани произведения и разкази от Николай Хайтов, които ще дари на столични училища. С това искаме да покажем две неща. Едното е, че българските класици като Хайтов няма да бъдат забравени и творчеството им ще бъде изучавано в училище. Второто е, че и във века на интернет и електронните устройства, четенето на книги е ценност", допълни той, цитиран от пресцентъра на БСП.

За Николай Хайтов пред паметната плоча говори и докторът на филологическите науки и депутат от 41-ото и 42-ото Народно събрание Ваня Добрева. "Николай Хайтов е пример какво трябва да е поведението на истинския писател днес, когато се води повсеместна битка срещу националните наследства, срещу националната държава, срещу народностната енергия на литературата: поведение последователно, принципно, далновидно и безкомпромисно", каза Ваня Добрева.

„През последния период на живота си Николай Хайтов застана начело на онова политико-духовно движение, което се противопостави на внедряваните отвън ценности на либералната демокрация, на раковото образувание: фондацията на мултимилиардера и спекуланта Сорос, на силите, които започнаха да атакуват устоите на националната ни единосъщност", допълни тя.

Стоян Мирчев: Силата на българите идва от личности като Хайтов

"Силата на нас, българите, идва от личности като Николай Хайтов". Това каза Стоян Мирчев, кандидат за народен представител от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 23-МИР София и внук на един от най-добрите приятели на известния белетрист и драматург Стоян Михайлов.

"Николай Хайтов е символ на българското родолюбие. Той беше борбен човек, с бунтарски дух и огнено слово. Беше приятел на моето семейство. Ние, българите, трябва да се чувстваме силни и горди с такива светли примери на силни личности", заключи той.

Цветя на паметната плоча в Борисовата градина поднесоха председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов, водачът на листата от кандидати за народни представители от 23-и МИР в столицата Жельо Бойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай