Сътрудничим си с Палестина за престъпността

Сътрудничим си с Палестина за престъпността | StandartNews.com

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с правителството на Палестина за полицейско сътрудничество. Целта на двете страни е превенция и борба с престъпността, предадоха от пресслужбата на МС.

Съгласно документа министерствата на вътрешните работи ще осъществяват техническо сътрудничество, обмен на експертен опит и ще организират цикли за обучение на служителите си. Меморандумът предвижда също така обмен на информация относно използваните начини на действие, която може да допринесе в превенцията на борбата с престъпността, обмен на техники, методи и добри практики.

С друго решение бяха одобрени промени в междуправителственото споразумение на България и Сърбия от 2010 г. за полицейско сътрудничество. С промените се създава възможност действащите смесени патрули за наблюдение на общата граница да преминават на съседна територия и на места, намиращи се извън ГКПП. Тези места ще се определят предварително в ежемесечните план-графици. Това ще позволи да бъдат спестени време и средства на двете гранични полиции и да се облекчи работата на екипите.

Одобрен беше и проектът на нота за присъединяване/декларация за намерение за участие на България към меморандумите за разбирателство на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния с НАТО за осигуряване на поддръжка на страната-домакин. Нотата позволява разширяване на кръга от страни-членки на Алианса, които участват в подписания през 2004 г. Меморандум за разбирателство между правителството на България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и Щаба на Върховния главнокомандващ на НАТО по трансформациите относно осигуряването на поддръжка от страната-домакин при провеждането на операции и учения на НАТО. Документът, с който се определят задълженията на изпращащата страна и страната-домакин, е от значение за обезпечаване на необходимите способности за гарантиране на колективната отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай