Сарафово като наръчник по психологическа война

Сарафово като наръчник по психологическа война | StandartNews.com

В темата около признаването на "Хизбула" за виновник за атентата в Сарафово виждаме схеми на позабравената психологическата война. Тя има четири принципа – глобалност, тоталност, техника и мироглед. Какво означава това? Ако трябва по някакъв начин да се удари военното крило на "Хизбула", има няколко варианта. Например да се замразят неговите авоари или да се удари съюзника им Иран с обяснението, че там щели да правят атомна бомба и прочее. Ето и един друг прийом за водене на психологическа война – търсене на някакъв ефектен повод. Ето го услужливият повод – обявяване, че "Хизбула" има пръст в атентата на Сарафово. Искам да подчертая, че тук не вземам предвид дали изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов са истина, полуистина или са дадени под външен натиск. 
Ще си позволя да припомня как започна нападението над Полша по време на Втората световна война. Нападната бе една немска радиостанция, уж от поляци. След това бяха намерени много трупове, уж убити немци. А се оказа, че нападението е инсценирано от самите немци. Но се казва – ето, поляците ни нападнаха.
Нека да се върнем и към войната във Виетнам. Тя започна от конкретния повод – американците потопили някакъв кораб. Оказа се, че това не е така. Но се оказа след доста години и войната си тръгна по всички правила.
Прави впечатление, че това което става у нас поразително ми напомня отдавна известни схеми. Ще ви дам пак един пример – Втората световна война, когато се играеше със слухове. Тогава немците разпространяват един слух в Югославия и Норвегия. В него се казва – навсякъде е пълно с преоблечени немски парашутисти. Те са получили задача да отровят водоизточниците, но не се знае кога. Какво се получава сред населението на една страна? Паника. Цели се така нареченото социално вцепенение – хората престават да бъдат активни.
Та като че ли много неща от арсенала на психологическата война има и тук, с "Хизбула". Какво може да се получи? Знаете, че сега в Сирия има събития, които са много неприятни. Покрай тях се говори, че у нас могат да дойдат много бежанци. Какво ще бъде отношението на българите към тях? Ще си кажат – Боже, кой знае колко атентатори, преоблечени като сирийски бежанци, ще дойдат с тях. Ами какво ще направят?! Така се създават негативни отношения, които носят в себе си опасности. На мен ми се струва, че това е психологическа война.
Преди време имах студенти от Иран, Ливан, Ирак, Палестина. Те разказваха много интересни неща от народопсхилогията си. Например за войната между Иран и Ирак. Имаше едно малко рекламно клипче. Случката е в Иран. Звъни се на вратата. В жилището се е събрало цялото семейство- деца, родители, чичовци. Отваря се вратата и се носи радостната вест: Радвайте се, вашият син загина на фронта. И започва една луда веселба, че той вече е при Алах. Нещо, което ние не можем да разберем, но за тях е нормално. Имаше и реклама в Иран – през минни полета вървят деца на по 14 г., облечени в бяло. Те носеха бележка, подписана от аятолах Хомейни – ние можем да бъдем приети в рая. И бяха много щастливи. Тоест ние не знаем как ще се приеме една такава вест, че "Хизбула" има пръст в атентата в Сарафово.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай