Санират безплатно и отделни входове

Санират безплатно и отделни входове | StandartNews.com

В сряда в Министерски съвет ще бъдат внесени промени, с които да се облекчи безплатното саниране, обяви строителният министър Лиляна Павлова. Предвижда се отделните входове сами да могат да кандидатстват за саниране, а не само със съседите от цялата сграда. Другото облекчение е, че ако има само един или двама несъгласни, санирането ще се извърши, обясни министърът пред радио К2. Важна е и промяната, че най-старите блокове, строени преди 1975 г., ще могат да кандидатстват по програмата, дори да няма 36 апартамента в сградата.

Министър Павлова съобщи още, че до момента страната ни е подала 3 заявления до ЕК за отпускане на средства от фонд "Солидарност". Първото е за над 620 млн. лв. за покриване на щетите от националното бедствие миналата година. "Съгласно правилата на Фонда, максималното, което страната ни може да получи, е между 2,5% и 6% от заявената сума, така че по първото заявление получихме 21 млн. лв.", каза министърът.

Общините са представили проекти, чието одобрение предстои, след което ще започне възстановяване на щетите. Вторият подаден формуляр за отпускане на средства е за 150 млн. лв. за бедствието от юли-август 2014 г. в Мизия. От заявената сума страната ни ще получи около 4 млн. лв. През лятото ще бъдат утвърдени конкретните проекти и ще започне възстановяването. "За покриване на щетите от националното бедствие от януари и февруари тази година подадохме заявление за почти половин милиард, като максималната сума, която можем да очакваме, е 12 млн. лв.", каза министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай