Само у нас има протести при отпускане на колана

На практика дори ще намалим дълга, обясни премиерът

Само у нас има протести при отпускане на колана | StandartNews.com

София. На практика правителството няма да тегли нов дълг. За предстоящи падежи ще се направи поредното рефинансиране. Това обясни на неформална среща с журналисти премиерът Пламен Орешарски. По думите му няма да добавим и една стотинка към вече съществуващия държавен дълг, дори ще го намалим. За да се платят 800 млн. лв. към кредиторите, ще се вземе нов кредит, точно колкото е плащането. Ако има остатък, той ще отиде във фискалния резерв, каза още Орешарски. Като слушам напоследък мненията за промените в бюджета, ставам все по-спокоен, защото виждам колко много експерти по тази сложна материя има в България, пошегува се Орешарски.

Ние сме вероятно единствената страна в света, където има хора, които протестират срещу "отпускането на коланите", коментира още премиерът по повод ветото на президента върху актуализацията на бюджета. За пример той посочи Италия, Гърция, Испания и Португалия, където въвеждането на строга фискална дисциплина предизвиква масови протести. "У нас нещата са обърнати и затова са уникални", смята Орешарски. Ние предлагаме разхлабване на фискалната система, увеличаване на бюджетния дефицит и повече пари за социални плащания и това предизвиква протести, посочи той. Премиерът обясни, че неговите колеги от Европейския съюз не можели да повярват на това.

Връщането на бюджета от президента се прави с политически, а не финансово-икономически причини, каза още премиерът. И допълни, че не е проблем да работи и по бюджета, направен от Симеон Дянков. Но през октомври ще свършат парите за редица предвидени разходи, сред които и социални плащания и връщане на ДДС. Запитайте се защо Бойко Борисов през февруари се дистанцира от Симеон Дянков и го освободи, каза още премиерът. Дори и той видя, че заложеното от неговия финансов министър е далеч от реалността и ще се срути само след няколко месеца, анализира Орешарски. Той съобщи още, че Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, ще бъде реформиран, така че да стане работеща структура. До момента не ми e предаден нито един доклад на ведомството, уточни министър-председателят. Той обаче няма да закрие звеното, което за две години от създаването си е похарчило над 8 млн. лв., без видим ефект. Не съм привърженик към Министерски съвет да има агенции, каза още Орешарски. Той обаче не уточни кои структури смята да изчисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай