Сакскобургготски:Бих мислил за "Дондуков" 2 преди 15 г.

Сакскобургготски:Бих мислил за "Дондуков" 2 преди 15 г. | StandartNews.com

Резултатите от изборите са най-добрата оценка за Бойко Борисов. Мит е, че ми е бил бодигард, каза бившият премиер

В момента не виждам специален интерес или влечение към функцията на президент. Това заяви Симеон Сакскобургготски - цар на българите в периода 1943–1946 година, министър-председател на България в 85-то правителство 2001–2005 година в предаването „Тази сутрин" по bTV.

На въпрос как се чувства 20 години след завръщането си в България Симеон Сакскобургготски заяви: „Трудно е да се опише, дори и 20 години по-късно". Във връзка с това как е получавал преди това информация за това какво се случва в България той обясни: „Получавахме много информация - чужда информация, от разни служби и от нашия печат. Човек си създава една представа или поне усеща".

По отношение на това дали страни ли от политиката в България Сакскобургготски коментира, че това не е така.

„Не обичам да се натрапвам, да се произнасям по всяко нещо, защото нямам призванието на всезнайко, да разказвам и описвам всичко, като нямам по-определен статут". По думите му, това предизвиква затруднения или притеснения в дадени хора.

На въпрос би ли се върнал в активния политически живот Симеон Сакскобургготски обясни: „Ако Господ можеше да намали възрастта ми с 15 години, може би щях да се замисля".

За прословутите 800 дни той каза, че дори да не са били толкова, а 1000, са се постигнали много добри неща за този период.

Като комплимент за НДСВ той счита факта, че много от управленците днес са тръгнали точно от неговата партия.

Във връзка с това възможно ли е да се кандидатира за президент той уточни: „Симеон II пое тежката задача като премиер, беше голямо предизвикателство".

В момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция. Не е последната ми амбиция. В такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически са ме учили да обединявам, а не да деля или да правя лични комбинации в моя полза", поясни Симеон Сакскобургготски.

Мит е, че Бойко Борисов ми е бил бодигард. Той беше собственик на компанията, която се грижеше за сигурността ми. Координираше и организираше охраната. Сега се чуваме рядко, сигурно е много зает, заяви още бившият премиер.

Резултатите от изборите са най-ясната оценка за премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това каза Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос каква оценка поставя на министър-председателя Бойко Борисов.

"По много съвестен начин Борисов се справяше като собственик на компанията с охраната си. Рядко се чуваме, сигурно е много зает", отбеляза Сакскобургготски.

А след това даде висока оценка на ДПС като коалиционен партньор през годините. И определи като комплимент факта, че кадри на НДСВ са продължили пътя си в обществено-политическия живот на страната.

Сакскобургготски коментира в щрихи и своя мандат като премиер:„Тогава опитах да въведа малко по-различна политическа култура, да сме по-отворени едни към други, аз не съм партиен човек".

А относно фразата за прочутите 800 дни и разочарованието в хората: „Не ги разбирам, защото ако прочетат това, което казах беше, че с помощта на хората, благодарение на познато трудолюбие на българина, не обещах категорично, че след 800 дни ще живеем в рая. Хората си представиха Бог знае какво".

„Хората, които биха могли да помогнат не го направиха. Останаха да гледат от страни сеир, имаше доза злорадство, надявайки се, че ще се проваля вместо да участват. Защото действително, ако всички се бяха запретнали, моля че можеше да се постигнат и 800 дни. Това, което постигнахме, ако видим фактите и пространството се постигна много", каза Сакскобургготски. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай