20:35 ч.

04.11.17

4 мин.

0

56

0

Руското посолство призна приноса ни за евреите

от редактор |

Руското посолство призна приноса ни за евреите

Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число – на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Това се посочва в публикация на Посолството на Русия в България във "Фейсбук".


Ето какво написаха от Руското посолство в България:


Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число – на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Почитаме паметта на всички, загинали за спасението на света от фашизма. Русия, която претърпя най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военните паметници.


В тази връзка у нас предизвикват сериозна загриженост неспиращите в продължение на много години вандалски актове по отношение на Паметника на Съветската армия в София. Българските власти досега не са предприели ефективни мерки за недопускане на подигравки с паметта на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпления все още не са привлечени под отговорност.


При решаването на неотложните проблеми около ставащите вече регулярни актове на оскверняване на мемориала на съветските воини в центъра на София, вниманието се прехвърля на теми, макар и изключително важни, които имат само косвено отношение към дадения въпрос. Всичко това създава у вандалите чувство за безнаказаност за престъпните им действия.


Разчитаме, че българските власти, в съответствие със заявената от Министерството на външните работи на България „последователна позиция на категорично осъждане на подобни прояви", най-накрая ще предприемат всички необходими мерки за установяването на виновните и привличането им под отговорност, както и за недопускане занапред на такива инциденти, които не се вписват в контекста на приятелските отношения между нашите народи.


По-късно на от Посолството публикуваха коментар на научния директор на руското военно-историческо общество Михаил Мягков:


Според откачените нацистки планове от 1942 г., 48 000 евреи трябвало да бъдат депортирани от България и убити в концентрационни лагери. Тези планове са били реалност, защото в България през 1940 г. е приет Закон за защита на нацията, който в по-голямата си част съвпадал с германските антисемитски закони.


Черна страница в българската история е депортирането на повече от 10 хил. евреи от гръцка Тракия и югославка Македония, окупирани от български войски от пролетта на 1943 г. Тези евреи в последствие са били убити в нацистките концентрационни лагери на смъртта. Такава съдба, според споразумение между германско о и българското правителство, можела да застигне и евреите, живеещи в самата България. Но благодарение на обществена съпротива, позицията на Българската православна църква, неправителствени организации и на самия цар Борис, депортацията е била избегната. Но какъв е главният аргумент на българските власти относно отказа им?


Главното нещо е промяната в хода на войната – победата на Червената армия в сраженията при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, които положиха основите за освобождението на тяхната страна и държавите от Европа. Нека припомним на българското Външно министерство, че в периода 1941-1945 г., целият свят следеше развитието на войната между Германия и СССР със затаен дъх. Без Червената армия, Германия щеше да унищожи не шест милиона, а много повече евреи. Само в Европа те са планирали 11 млн. евреи да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Около 500 хил. евреи са се били на страната на съветската армия и по този начин са дали приноса си за победата над нацизма, а заедно с него и срещу антисемитската идеология.


Без Червената армия, всичко би се развило по друг начин и депортирането на 10 хил. евреи от Тракия и Македония е доказателство за това. Нацистите можеха просто да притиснат българските управляващи да участват в Холокоста и на своята собствена земя. Но след кризата във войната и наближаването на Съветската армия към границите на европейските държави, българските власти са били принудени да се огледат наоколо и потърсят връзки със страните от Антихитлеристката коалиция, да помислят какво би се случило ако България излезе от съюза с Германия.


Така че нашето Външно министерство е абсолютно право да твърди, че „благодарение на нашите войници е станало възможно предотвратяване на депортацията на българските евреи". А оскверняването на съветските паметници в България е престъпление от юридическа и историческа гледна точка. Сегашните поколения в България живеят в свободна страна благодарение най-вече на обикновените съветски войници, които винаги са третирали България като братска страна. Да се забравя всичко това, значи неуважения към собствената ви история.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

e-pazar.info · 20:15 · 23.11.2017
www.e-pazar.info
Потребител · 22:35 · 06.11.2017
Вeликитe български ръководитeли винаги са били на страната на по силния. Политиката върти мотиката,нямамe друг избор.
Дори смeнихмe националния празник от дeвeти сeптeмври на трeти март. В цeлия свят няма друга страна
която да e направила съща глупащина. Грeшни политики в рeзултат на това страната ,,рухва,,.
България в близко бъдeщe за съжалeниe няма да същeствува,защото в страната няма да останe българи.
Психиатър · 15:57 · 07.11.2017
@Потребител Сигурно си падал често на глава като малък.
Потребител · 22:06 · 07.11.2017
@Психиатър прост човeк си,кво д тe правя.
Психиатър · 14:22 · 08.11.2017
@Потребител Ти първо си виж правописа и след това ми оспорвай диагнозата, имбецил...
Потребител · 07:26 · 09.11.2017
@Психиатър Нe тe взимам за сeриозно затова така пиша.
Психиатър · 14:40 · 09.11.2017
@Потребител Всеки неграмотен простак така си оправдава правописните грешки. Няма такива работи - или можеш, или не можеш. Виж си и първоначалното "творение", какво, цялата аудитория тук ли съще не си я взел на сериазно? Също като онзи от платената руска проститутка - БСП, който обяви целия български народ за "дебили".
Бате Жоро Павето · 20:26 · 06.11.2017
найш как ги мразим такива като тоя русняшки копелдак
BarakBaghdadi · 15:03 · 06.11.2017
Какво мислят редовите руснаци за нас, ето пример в кометарите:
http://fishki.net/2423718-russkij-alyosha-v-bolgarii.html

Отношението към България и българите е много противно...
Преводач от руски · 17:44 · 06.11.2017
@BarakBaghdadi А бе бате, много си навътре в руския бе, "редови" на български трябва да се преведе като "обикновените". Личи си руското мекерек, което дори не знае добре български.
Потребител · 01:18 · 06.11.2017
През 1939 г има 3 107 000 евреи в Европа, в Полша има 3 000 000 и около 2 500 000 е СССР. в целия свят перз 1938г има 16,588,259 евреи, през 1948 г в света има 18,700,000 евреи, значи 9 000 000 останали евреи са се размножавали като зайци, ако 6 500 000 са избити от нацистите.И как 3 750 000, евреи получават пожизнена пенсия от Германското правителство след войната?
Я по-кротко, бе, \"о · 19:10 · 05.11.2017
Да бе да, тъкмо когато немците са нагънали яката "великите и непобедимите" и са стигнали чак до Москва, Петерсбург и Сталинград, точно тогава нашият цар се е изплашил от червената армия и е отказал да даде нашите евреи на Хитлер. Също като във вица за коня, дето си е извадил двата предни зъба при зъболекар и след това е казал - "е, ако и сега някой ми каже, че приличам на Бисер Киров...".
Потребител · 18:54 · 05.11.2017
ЯКО РАЗДАВАТ ПАРИ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. ДОСТА КОВРИ СА ВЗЕЛИ ПАРИ ОТ ТАМ. КАТО ГЛЕДАМ КОМЕНТАРИТЕ
Наивен и лековерен г · 19:14 · 05.11.2017
@Потребител Сигурно съдиш по себе си, само дето на теб ти плащат в рубли, за да имаш пари за нефт и газ направо от производителя...
Потребител · 15:19 · 05.11.2017
Хахахахахахаха!
Ами по тази логика да благодарим хамериканците, новозеландците, австралийците, англичаните, гърците, сърбите и пр., че ако не са се били с Третия райх сега нямаше да има спасени български евреи, а може би щяха да са заличени и радетелите за световна добрина СССР ?!?!?!
Потребител · 14:25 · 05.11.2017
Понеже"моча" става мест повод за раздори с"любимата ни"Русия,този паметник на съветската окупация ще бъде преместен в открит музей на съветската история,въпрос на време е.Както и всички съветски символи на територията на България.Руската истерия и провокации,след тази с българската азбука,само ще ускорят този процес и ще обединят българите.
Потребител · 14:22 · 05.11.2017
Сталин подписва срамният акт"Рибентроп-Молотов",с Хитлер,за подялба на света,но после се обръща срещу него.Ако това не се бе случило,може би нямаше да има Втора световна воъна.
Потребител · 14:21 · 05.11.2017
Ако" евреите са спасени от успехите на Съветската армия",защо само българските бяха спасени,а астаналите страни депортираха своите,при наличието на успехите на Червената армия,на южния фронт?Те депортираха своите евреи,а най-голямата в света партизанска армия,тази на Тито,не спря ешалоните на смъртта,които минаха през Югославия.
Потребител · 18:53 · 05.11.2017
@Потребител Цървул. Съветската армия освобождаваше концлагерите. Цървул прост
Антицървул · 19:28 · 05.11.2017
@Потребител Е да ама нашите евреи пък въобще не са били изпращани в концлагер, затова в Израел има благодарствен паметник само на България, разбра ли, бе, цървул сложен? Затова онези са освободили само онова, което е останало след 6 години пребиваване в концлагерите, за разлика от България. Пригласяш на руските лъжи срещу България, предател!
Потребител · 00:10 · 06.11.2017
@Антицървул Българските ереи са били в концентрационен лагер но в България, и не са били подложени на изтезания и убийства.Дания също си запазва всички евреи.
Антицървул · 11:13 · 06.11.2017
@Потребител Това не е вярно, в България само комунистите, включително и евреи, са били изпращани в концлагерите Гонда вода и Йеникьой, а останалите евреи не, само са носели задължително еврейската жълта значка, и то заради хатъра на немците, и това им е било цялото "преследване".
Сканди · 15:18 · 06.11.2017
@Потребител Датчаните са направили друго, те просто са прехвърлили с плавателни съдове своите евреи отсреща, в неутрална Швеция, в нощта преди депортирането. Разбира се, това също заслужава уважение, но не може да се сравнява с българския подвиг, при който целият народ - от царя до обикновения гражданин, е показали характер на едни от най-свирепите главорези за всички времена. Ето това искат да омаловажат нашите руски врагове.
Потребител · 14:18 · 05.11.2017
Призна,но в същото време потвърди казаното от Захарова-обвини България,че е депортирала небългарски граждани-евреите от отнетите й земи.България не е имала юристикцията в тези земи,за да го направи.Чудно,как скандалната говорителка на Лавров не знае това.Но Русия зачита международното право,само когато е в нейна полза.Също се каза,че поради успехите на Червената армия сме били спасили евреите си.
Потребител · 10:39 · 05.11.2017
Ама що за наглост,алкашитe само тe да си приписват побeдата над фашизма!Тe рeално са освободили само сeбe си от фашизма,а кои освободи Западна Европа,Азиа и Африка от тази чума!Ощe повeчe воровeтe започват да сe сражават срeщу тях,когато ги нападат,до този момeнт тe са братя по оръжиe с нациститe,като убиват и плячкосват в Прибалтика и Полша,вав фашистки стил!А убииството в Катин,над 22000 полски офицeри и интeлигeнти,заклани,като кучeта от сибирскитe изроди!
Потребител · 14:34 · 05.11.2017
@Потребител Чакай бе, какво освобождение от фашизма, че има ли по-големи фашисти и расисти от руската сган?!?!?!
Потребител · 07:00 · 05.11.2017
Много правилно е казано в статията. Ако не друго поне уважавайте Русия! Велик народ, велика страна!
Потребител · 14:36 · 05.11.2017
@Потребител Я си е@и майката, бе, руски слагач.
Потребител · 22:53 · 05.11.2017
@Потребител Ти също!
Потребител · 15:20 · 06.11.2017
@Потребител Добре, ще му предам...
Пълен Гибс · 11:19 · 06.11.2017
@Потребител Те са толкова "велики", че загубиха студената война, след това развалиха и ссср и соцлагера в Европа, а а в крайна сметка се превърнаха в най-великия суровинен придатек на Европа. Междувременно и афганците през 1980-те яко са им наритали задниците. Аз нещо се обърках, кое казваш, че им било "великото", освен тъпотията?
Потребител · 04:36 · 05.11.2017
Превсли и Стандарт ли купи?
Потребител · 04:08 · 05.11.2017
Русия е била и е смъртен враг на България !русофилите и червените боклуци да се махат докато не сме ги запукали с камъни и дръве по улиците!Марш при педофила Путин сган продажна !Курвата Путин ще ви учи как Светите братя Кирил и Методий са македонци!Пълни боклуци сте !!!
Потребител · 07:40 · 05.11.2017
@Потребител На думи смел патриот и добре го докарваш.Ами ако те запукат теб, какво ще правиш с камъните и дърве.....то само то е останал о от кражбите .Много силен воин си седящ на компютърния стол.
Потребител · 15:21 · 05.11.2017
@Потребител Е, ти като си по-смел продължавай да се дупиш..... муахахахаахаха
Потребител · 23:57 · 05.11.2017
@Потребител Надупения си тии докато продължавате да крадете и самоунищожавате има още на много места да се дупите,много сте смели когато с вас се отнасят цивилизовано,А не по същия начин по който вие се отнасяте със собствените си по бедни и нещастни съграждани, но вече повечето знаят какво представлявате и получавате същото отношение.
Потребител · 22:55 · 05.11.2017
@Потребител Говeдо, имаш нужда от доктор и то нeзабавно. Слeд това в Турзиа!
BarakBaghdadi · 00:16 · 05.11.2017
Рашките имат силен коз, те изнесоха войната и те победиха фашугите, факт!

Ние колкото и да се обясняваме сме били отново на грешната страна и отново победени. Борис си е играл игрички, но докато си е упражнявал дарбата на политически играч, други са се били и умирали за да няма фашизъм по света и унас. За мен думите на руснака са логични ...

А ние 70 години по-късно отново сме в отбора на лузрърите....
Потребител · 08:13 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi Цар Борис е имал 2 избора, или да стане съюзник на Германияпо това време Съветския Съюз и Германия са съюзници, или Германия да прегази България по пътя си към Гърция, това са му игричките. тогава нямаше да има кой да спасява евреите,циганите и турците, защото и българите щяха да свършат на същото място като тях.
BarakBaghdadi · 09:18 · 05.11.2017
@Потребител Факт е, че винаги губим заставайки зад тъпите германци...
Немога да разбера какяо толкова им се кефят всички :-)
Коректор на тъпанари · 14:23 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi По-горе ти обясниха ясно какъв избор е имал царят, нали уж си военен, поне на снимката. Според теб колко време би издържала България на Германия при военен сблъсък, по-точно - колко часа? И ще им се кефим не, ами и паметник трябва да вдигнем на Хитлер, че благодарение на него поне Южна Добруджа е наша. И "не мога" се пише отделно, а не слято.
BarakBaghdadi · 20:51 · 05.11.2017
@Коректор на тъпанари Олигофрен, ти с Румен Радев ли си мислиш, че си пишеш, съдейки по снимката? :-)
Коректор на тъпанари · 21:10 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi Всички бивши соцовенни приличат на олигофрени. а на въпросите, които ти поставих, нещо си пропуснал да отговориш, то вярно и че няма какво де...
BarakBaghdadi · 21:45 · 05.11.2017
@Коректор на тъпанари Тъй като ме бъркаш с Президента, оставих той да отговори на риторичните ти въпроси, очакваме включване....
Коректор на тъпанари · 11:29 · 06.11.2017
@BarakBaghdadi Е и като е президент, какво? Значи - политик, което в България от край време е мръсна дума. Всякакви там държавни служители още от 9.09.1944 и досега са назначавани от ъншни силитехни слуги, и паразити, издържани от данъкоплатците. След като не знаеш какво да отговориш на въпросите ми, върви да се надбягваш с бързия влак
Юрист · 20:21 · 06.11.2017
@BarakBaghdadi Ей, президенте, явно не си наясно какво би ти се случило във всяка цивилизована държава, ако качмулиш снимката на държавния `и глава където ти падне. Такъв ще ти го начукат отзад, че чак през устата ти ще ти излезе.
Антиполитик · 21:26 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi Ха, румен радев ли, че кой беше пък тоя? Да не би ти така да се казваш? Ти да не би да си от онези, които, като гкажат "знаете ли кой съм аз?", им отговарят "защо, ти не знаеш ли?""?
Потребител · 23:33 · 04.11.2017
никои нe ви e канил да идватe да ни освобождаватe втори път нагли воровe, ако e имало фашизъм в българия щяха да сe избиват eврeитe като в унгария до послeднитe сeдмици на воината а нe 43 година
Мръсна новоимпeрска кочина
BarakBaghdadi · 00:07 · 05.11.2017
@Потребител Ефенди, според теб в България не е имало нито турско робство, нито фашизъм.....ай сиктир ве!
България над всичко! · 14:27 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi А ти да не би да си живял тогава, че да знаеш какво е имало и какво е нямало? Руска проститутка, рубладжия, айде чупарата!!!!!!!!!!!!!!!!
BarakBaghdadi · 20:54 · 05.11.2017
@България над всичко! Аман от анадолският манаф!
Цар Борис · 21:14 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi Ало шефе - и трите думички които си използвал са турски - ухахаха
BarakBaghdadi · 21:40 · 05.11.2017
@Цар Борис Не думай!? Май получи душевен оргазъм :-)
Цар Борис · 11:34 · 06.11.2017
@BarakBaghdadi Е ама аман и от такива като тебе комплексари, дето не пропускат случай да се думкат в гърдите какви велики мъжкари са. Нещастник.
Долу лапите от Бълга · 14:40 · 05.11.2017
@BarakBaghdadi Ако това си ти на снимката, приличаш на идиот.
Потребител · 23:25 · 04.11.2017
Арогантни и нагли витеевати слова.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент