Руското посолство призна приноса ни за евреите

Руското посолство призна приноса ни за евреите | StandartNews.com

Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число – на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Това се посочва в публикация на Посолството на Русия в България във "Фейсбук".

Ето какво написаха от Руското посолство в България:

Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число – на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Почитаме паметта на всички, загинали за спасението на света от фашизма. Русия, която претърпя най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военните паметници.

В тази връзка у нас предизвикват сериозна загриженост неспиращите в продължение на много години вандалски актове по отношение на Паметника на Съветската армия в София. Българските власти досега не са предприели ефективни мерки за недопускане на подигравки с паметта на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпления все още не са привлечени под отговорност.

При решаването на неотложните проблеми около ставащите вече регулярни актове на оскверняване на мемориала на съветските воини в центъра на София, вниманието се прехвърля на теми, макар и изключително важни, които имат само косвено отношение към дадения въпрос. Всичко това създава у вандалите чувство за безнаказаност за престъпните им действия.

Разчитаме, че българските власти, в съответствие със заявената от Министерството на външните работи на България „последователна позиция на категорично осъждане на подобни прояви", най-накрая ще предприемат всички необходими мерки за установяването на виновните и привличането им под отговорност, както и за недопускане занапред на такива инциденти, които не се вписват в контекста на приятелските отношения между нашите народи.

По-късно на от Посолството публикуваха коментар на научния директор на руското военно-историческо общество Михаил Мягков:

Според откачените нацистки планове от 1942 г., 48 000 евреи трябвало да бъдат депортирани от България и убити в концентрационни лагери. Тези планове са били реалност, защото в България през 1940 г. е приет Закон за защита на нацията, който в по-голямата си част съвпадал с германските антисемитски закони.

Черна страница в българската история е депортирането на повече от 10 хил. евреи от гръцка Тракия и югославка Македония, окупирани от български войски от пролетта на 1943 г. Тези евреи в последствие са били убити в нацистките концентрационни лагери на смъртта. Такава съдба, според споразумение между германско о и българското правителство, можела да застигне и евреите, живеещи в самата България. Но благодарение на обществена съпротива, позицията на Българската православна църква, неправителствени организации и на самия цар Борис, депортацията е била избегната. Но какъв е главният аргумент на българските власти относно отказа им?

Главното нещо е промяната в хода на войната – победата на Червената армия в сраженията при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, които положиха основите за освобождението на тяхната страна и държавите от Европа. Нека припомним на българското Външно министерство, че в периода 1941-1945 г., целият свят следеше развитието на войната между Германия и СССР със затаен дъх. Без Червената армия, Германия щеше да унищожи не шест милиона, а много повече евреи. Само в Европа те са планирали 11 млн. евреи да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Около 500 хил. евреи са се били на страната на съветската армия и по този начин са дали приноса си за победата над нацизма, а заедно с него и срещу антисемитската идеология.

Без Червената армия, всичко би се развило по друг начин и депортирането на 10 хил. евреи от Тракия и Македония е доказателство за това. Нацистите можеха просто да притиснат българските управляващи да участват в Холокоста и на своята собствена земя. Но след кризата във войната и наближаването на Съветската армия към границите на европейските държави, българските власти са били принудени да се огледат наоколо и потърсят връзки със страните от Антихитлеристката коалиция, да помислят какво би се случило ако България излезе от съюза с Германия.

Така че нашето Външно министерство е абсолютно право да твърди, че „благодарение на нашите войници е станало възможно предотвратяване на депортацията на българските евреи". А оскверняването на съветските паметници в България е престъпление от юридическа и историческа гледна точка. Сегашните поколения в България живеят в свободна страна благодарение най-вече на обикновените съветски войници, които винаги са третирали България като братска страна. Да се забравя всичко това, значи неуважения към собствената ви история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай