Румен Радев: Въпросът за корупцията е в ръцете на депутатите

Тя няма да бъде преборена с декларации и превенция, каза още президентът

Румен Радев: Въпросът за корупцията е в ръцете на депутатите | StandartNews.com

Целта бе да търсим съгласия за ефективна бора с корупцията, обяви президентът Румен Радев след продължилото над 4 часа заседание на КСНС. "Участниците се обединиха, че резултатите в борбата срещу корупцията са ниски заради пропуски в законодателството и липсата на структура, която да преследва корупцията. Постигнато бе съгласие за ефективно действия за борбата с корупция, които да гарантират първо - комплексен подход. Второ да се разкрива, разследва и да се поиска наказателна отговорност. Трето да се действа за превенцията. Ефективни институции за превенция, както и разслеване. И четвърто - независимост на този орган от управляващите и разследваните лица, продължи държавният глава.

Участниците се обединиха за следвите предложения. Нов текст отностно корупционните претстъпления. Не само в публичният, но и частният сектор. Закон за корупцията, който да гарантира всеобхватни мерки. Превенция, отнемане на имущество и разследване на престъпления от лица заемащи или заемали висши функции, продължи президентът.

Не се постигна съгласие около функциите на този орган, както и кой да прави назначенията в него. Предложих и две точки, които не бяха приети. Ще изтъкна още веднъж - необходим е независим орган, който да пресича схеми и да реализира наказателна отговорност. Корупцията не може да бъде преборена с декларации и мерки за превенция. Тук говорим за всеобхватност. Въпросът е в ръцете на народните представители, ще видим до колко ще отчетат днешните решения, каза още той. 

Искам да изтъкна и още едн факт, защото този от КСНС  от 30 май бе прецент за смисленост. Но решенията и до сега не са се превърнали в политики. Следващи съвети ще има по сигурност, когато се видят реални стъпки. Преди седмица казах, че корупцията унижава всеки граждани. Отказва инвеститорите и минира държавата. Хиляди българи работят извън страната именно заради корупцията. Затова се изискват всеобхватни мерки. Благодаря за задълбочените дебати, завърши държавният глава.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай