Румен Радев в Македония: Имаме общо минало, но можем да имаме и общо бъдеще /ОБНОВЕНА/

Румен Радев в Македония: Имаме общо минало, но можем да имаме и общо бъдеще /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Най-важното в работа на съвместните експертни комисии между България и Македония е, когато работят по нашето минало, да не забравят, че основният фокус е нашето общо бъдеще. Това каза президентът на Република България Румен Радев на брифинг след срещата с македонския си колега Георге Иванов в Република Македония.

„Във връзка със съставянето на съвместните експертни комисии се работи интензивно и от двете страни. Много важно е тези специална комисия за историческите и образователните въпроси да прецени имаме ли спорни въпроси и по какъв начин да бъдат описани. Ние имаме общо минало и от начина на третиране на това минало зависи и самата европейска перспектива на Република Македония. Имаме уникалния шанс и започнахме да показваме, че има две държави в нашия проблемен регион, които могат сами да решават проблемите, които имат. Които имат общо минало, но най-важното могат да имат и ще имат общо бъдеще", коментира Радев.

Президентът засегна и скандалите с името на Македония.

"Решаването на името на Република Македония ще стане в преговори, открити, честни, интензивни, каквито вече се водят между две суверенни държави – Република Македония и Република Гърция, обясни той. - Но разбира се, тези преговори като резултат засягат и нас, българската страна. Ние сме казали ясно своята позиция. За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни", допълни българският държавен глава.

„Ние гледаме изключително сериозно на нашите отношения с Република Македония. В това отношение разговорите ни с президента Иванов са наистина много важни. Но отношенията ни изискват всеобхватен подход и затова тази визита не е просто само на високо политическо ниво. В моята делегация са и представители на българското правителство, на българския парламент, на българските работодателски организации и бизнес, които очаквам днес да сключат две споразумения. Също така с нас са и двама авторитетни митрополити от Българската православна църква", отбеляза още президентът Румен Радев. Македонският му колега Георге Иванов от своя страна заяви: „Това решаване не трябва да бъде на щета на трети държави и да въвлича трети страни в този двустранен проблем, който имаме с Република Гърция".

По отношение на Коридор № 8 президентът Радев отбеляза, че и двете правителства – и на Република България, и на Република Македония, полагат сериозни усилия. "Този коридор трябва да бъде наш основен приоритет. Защото без него ние не можем да реализираме нашите политически цели, които си поставяме. Много важно е също така да искаме и по-голяма подкрепа от Европейския съюз. Защото стабилизирането на региона, сигурността, икономическата стабилизация и развитие не могат просто да станат със спускане на регламенти от Брюксел. Трябва да има интензивни отношения със съседите, особено тези съседи, които вече са членове на Съюза. Разбира се, че изграждането на коридора ще отнеме време, но поне това, което можем ние сами да направим и с организационни мерки, най-вече това е да подобрим работата на граничните контролно-пропускателни пунктове и изграждането и отварянето на нови такива", каза още президентът Радев.

"С президента Румен Радев отворихме темата да инициираме сключването на Договор за стратегическо партньорство между Македония и България, заяви Георге Иванов. - Такъв договор Македония вече има със САЩ и Турция. Смятаме, че този договор ще потвърди близките отношения между двете страни, които вече са постигнати с Договора за приятелство и добросъседство", заяви той. „Това посещение на президента Румен Радев е потвърждение за нашата близост и взаимната ни ангажираност за конструктивно подобряване на двустранните ни отношения", изтъкна Георге Иванов. „Договорът за добросъседство, който подписахме с България неотдавна, създаде атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество. Договор за добросъседски отношения със страна членка на ЕС и НАТО е най-силното доказателство, че в нашата Конституция няма разпоредби за териториални претенции", поясни македонският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай