Румен Радев: Трябва единна външна политика, а не колкото играчи, толкова позиции (ОБНОВЕНА)

Необходим е общ дебат за продажбата на земя, призова президентът

Румен Радев: Трябва единна външна политика, а не колкото играчи, толкова позиции (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

В България е необходим широк обществен дебат за дългосрочните последици от либерализирането на продажбата на земеделски земи и придобиването им от чужди граждани, включително извън Европейския съюз. Това заяви днес президентът Румен Радев на среща с председателя на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се проведе по инициатива на Нинова и на нея беше подчертано, че страната ни трябва да проучи опита на другите държави - членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони.

В България се предлага въвеждането на най-либералния режим в тази насока. Необходимо е този дебат да се води и в рамките на Европейския съюз", заяви на срещата Корнелия Нинова.

По време на срещата Корнелия Нинова запозна държавния глава Румен Радев с позицията си за провежданата реформа в българската правосъдна система, както и за предложения нов антикорупционен закон. Според лидера на БСП предлаганите законодателни промени не отговарят на обществения интерес и не гарантират ефективно противодействие на корупцията.

България трябва да има една външна политик, каза президентът Румен Радев по време на традиционната годишна среща на посланиците ни в чужбина.

Моето присъствие днес тук e знак, че президентската институция е ангажирана изключително сериозно с вас, с вашата отговорна и изключително сложна дейност. Българската дипломация има непреходната роля да бъде гарант за просперитета и сигурността на българския народ със своята високо отговорна дейност. Условията за ефективността на външната политика са страшно много, но бих откроил няколко – наличието на ясна визия и приоритети, наличието на ясни механизми за изработването на единна национална позиция, наличия на ясни принципи във външната политика, не на последно място – наличието на силни инструменти за реализиране на тази политика и най-важното - качествен личен състав, продължи държавният глава.

Имаме нормативен вакуум относно процеса как точно се изработва. Нагледали сме се в миналото как колкото играчи имаме на външната политика, толкова позиции има България. Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана. Това е моята амбиция, заедно с външно министерство и с и вашата експертиза да изготвим ефективен процес как тази политика да се разработва и споделя от всички институции, продължи Радев.

Българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети за председателството на Съвета на ЕС. Да, амбициозни са. Важно е да променим нагласите на хората за това председателство. То не е, за да извлечем някакви страхотни ползи за България. Ползите ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите – на по-късен етап, когато отношението към България бъде друго, заяви президентът.

Европа на различни скорости е факт, ние не можем да кажем на държавите, които са по-напред от нас да спрат и да изчакат малко. Напротив за нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион в същата писта. Акцентът ще бъде на засилените сътрудничества и там трябва да бъдем изключително активни. Мястото на България е в Шенген. Крайно несправедливо и нерационално е ние да защитаваме европейските граници, да се грижим за сигурността на европейските граници, а нямаме достъп до единната информационна система. В това трябва да убеждаваме всеки ден, категоричен бе Румен Радев.

Трябва да внимаваме от бързане да не напредим повече, обяви той за стремежите да станем част от Еврозоната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай