Румен Радев: Ще се радвам, ако авиацията ни може да си позволи "Рафал" /ВИДЕО ОТ ПОЛЕТА/

Почувствах се носталгично, заяви президентът след полета със самолета на "Дасо"

Румен Радев: Ще се радвам, ако авиацията ни може да си позволи "Рафал" /ВИДЕО ОТ ПОЛЕТА/ | StandartNews.com

ВИДЕО ОТ ПОЛЕТА - ТУК

Френският самолет „Рафал" надмина очакванията ми, чувствам се носталгично след полета. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като изпълни полет с изтребител „Рафал" в базата на френските Военновъздушни сили в Сен-Дизие.

„Чел съм много за „Рафал", но това, което можах да видя днес, надмина далеч очакванията ми. Наистина невероятен самолет, който може да изпълни в един полет широк спектър от мисии. Самолет, който се отличава с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване, невероятно сливане интеграция на всички сензори", обясни държавният глава.

На въпрос имало ли е напрегнат момент по време на полета, Радев заяви: „Имаше, когато се бихме с другия самолет. Излизахме неутрално. Два пъти опитвахме да победим, на два пъти имахме шанс". По думите му това е самолет, който може да предостави на летеца всичко.

Във връзка с това как се е сработил с другия летец, президентът заяви: „Летците се разбираме много лесно. Във въздуха нещата стават с кратки фрази, няма време за повече". Радев уточни, е управлявал самолета в по-голямата част от полета. „За мен беше предизвикателство не пилотирането на самолета, а справянето с информацията на борбата, защото тук имаме страшно много сензори, които дават едно невероятно количество информация на няколко дисплея. Тези неща искат много сериозно изучаване. Летците са тези, които правят Военновъздушните сили, Франция разполага с невероятни летци", коментира Румен Радев.

На въпрос може ли България да си позволи подобен изтребител, държавният глава заяви: „Бих се радвал, ако може. Първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до държавата Франция, когато се предостави цената и условията, тогава ще можем да разберем".

Относно това дали „Рафал" може да бъде включен в процедурата сега, при положение, че е подновена от НС, Румен Радев заяви: „След като искаме да отворим по-широко ветрилото, да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, мисля че е нормално да включим и този самолет".

„Чувствам се носталгично след полета, това е една невероятна професия, която изтъква всички качества – работиш на ръба на интелектуалните, физическите и психическите си възможности. Преживяването е невероятно – летяхме, бихме се с друг самолет, бомбардирахме. Самолетът има такъв радар, който дава пълна картина, и въпреки че летяхме високо над облаците, ние виждахме всичко чрез него. Просто възможностите са невероятни", допълни държавният глава.

„Мисля, че България има много възможности, с които можем да върнем този подарък на президента Еманюел Макрон. Но за мен беше прекрасен подарък. Летях с пилот, който показва непрекъснато авио шоута и това, което ми показа, беше невероятно като възможности. Летяхме на огромни претоварвания – самолетът ги позволява, но е важно и летецът да може много", каза още президентът Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай