Румен Радев: Летците стават добри президенти

Румен Радев: Летците стават добри президенти | StandartNews.com

Българският политически елит се страхува да не попадне там човек, който не е като тях, не е част от мрежата на зависимости, не говори брюкселски, а български и се е научил да казва не. Така ген. Румен Радев кандидат на БСП за президент отговори на обвиненията срещу себе си, идващи от политическите му опоненти на срещата с военни и патриотични организации в читалището в кв. "Младост".

Той смята че военните са подготвени и са подходящи да се занимават с политика. "Аз познавам няколко летци, които са станали президенти, обратни случаи не са ми известни", посочи Радев.

"А къде проведоха своята политическа подготовка моите опоненти? В кулоарите на парламента ли? Цената на техните грешки е на нашите гърбове", коментира още той.

Според него не бива да се пренебрегва опитът на военните. "Това са хора, които са били длъжни да са стратези, мениджъри на високо ниво, отговаряли са за живота на много хора. Длъжни са дори да са лидери", заяви още той.

Според ген. Радев една от най-големите отговорности е в областта на националната сигурност, но той я разбира в по-широк план - от защита на териториалната цялост и суверинитета на страната до спазване на конституционния ред и правата на гражданите, така че родителите да не се страхуват за живота на децата си когато те се прибират вкъщи.

Кандидатът на БСП настоява още за достойнство на външната политика и отстояване на националните ни интереси в съюзите в които членуваме. За пример даде ангажиментите ни към НАТО.

"След решение за прекратяване на връзките с Русия ние веднага сме прекратили спазването на важни ключови договори. На 2 пъти щяхме да приземим самолетите и да останем без авиация", посочи Радев. "С риск за живота на летците, нашите техници са ремонтирали сами изтребителите. За разлика от Унгария, Чехия и Гърция сме подновили договорите си с Руското военно предприятие", посочи още той.

България изживяваа „преломен момент" в своето развитие, каза още пред препълнената зала Радев. "От една страна са външните заплахи – Югоизточна Европа е застрашена от мигрантска криза и тероризъм, в България има културна деградация, а огромна част от населението води мизерно съществуване с унизителните пенсии, расте битовата престъпност. Това ни кара да се чувстваме все по-несигурни", смята Радев.

"Липсва ясна дългосрочна визия за развитие на страната, ясен анализ за действителното състояние, държавническа воля и решителност за налагане на правилни решения", допълни още той.

„В гонене на интереси на олигархията се забравя най-важното – интересите на обикновения човек", подчерта ген. Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай