Румен Радев: Без отбрана не може да си фактор (ОБНОВЕНА)

Румен Радев: Без отбрана не може да си фактор (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Военната мощ вече трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика, обяви президентът Румен Радев, който откри дискусията "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана". На неят присъстват още Бойко Борисов, Сергей Станишев, Корнелия Нинова и Александър Каракачанов.

Искам да благодаря за поканата и възможността да се присъединя към откриването на дискусията "Заедно в сигурността и ролята на България в общата европейска отбрана". Да поздравя организаторите на това събитие, за неговата навременност и значимост. Вярвам, че то ще се превърне в една платформа за дискусия, за обмяна на идеи. Идеята за обща европейска отбрана никак не е нова. Тя съществува даже преди първообраза на съвременния ЕС, обяви държавният глава.

В договора на ЕС ясно е дефинирана общата политика за сигурност и отбрана. Искам да кажа нещо важно и наистина ние трябва да следим процесите в цяла Европа и специално в Брюксел. Въпреки че идеята за обща европейска отбрана не намери сериозно приложение и развитие в живота на ЕС, този дебат се разгоря наново, особено след кризата в Украйна и най-вече след Брекзит и началните политически послания на президента Тръмп. Виждаме, какво стана след тези събития. След срещата на Г-7 това лято, европейските лидери в лицето на канцлера Меркел и председателя на ЕК Юнкер заговориха открито, че сигурността на Европа не може да се остави в чужди ръце, каза още той.

Трябва сами да поемем отговорност за нашата собствена сигурност. Виждаме нещо много важно - ЕС през последните години изживява една дълбока трансформация в схващанията си за военната мощ. Ако преди години тази военна мощ беше разглеждана в перспективата на гарантиране на сигурността на европейските граждани чрез неутрализиране на заплахите, в момента виждаме един много по-всеобхватен подход. Виждаме, че европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа, каза Радев.

В свят, в който другите глобални играчи на световната сцена развиват силно своята военна мощ, ти няма как да останеш с инструмента на меката сила", посочи Радев. „Въпреки съвместната декларация между ЕС и НАТО ясно се казва от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместят НАТО, те могат само да го допълнят. Това поставя тук големия дебат за тяхната структура, за генерирането на силите. Без собствена отбранителна индустрия няма как да бъдеш фактор, отсече президентът.

България има шанс да покаже лидерство и зрялост в тези процеси. Първо ние трябва да покажем, че можем да генерираме способности и да бъдем лидер да поставяме реалните проблеми в тази област по време на нашето председателство, заяви Румен Радев.

Много ясно трябва да уточним нашите послания, които излъчваме. Дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, дали ще инвестираме, защото така искат и ни налагат съюзниците и партньорите ни или ще го направим, за да задоволим исканията на шепа военни за сметка на българското общество, което ще бъде ощетено. обясни Радев.

Трябва да преодолеем изоставането и технологичната бездна между нас и нашите съюзници във въоръжението, каза държавният глава. 

Ние не може да защитим останалите, средствата трябва да се разпределят много добре. Трябва на първо място да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника и тогава да решим проблема с ремонта на старат. Има проблем и с недофинансирането на научните изследвания. Виждате другите къде са, а ние не можем да участваме в мисии с хеликоптерите си, защото не са разпознаваеми от НАТО, коментира Радев. 

Той бе категоричен, бе военните ни заводи имат нужда от обновяване, за да можем да се наредим достойно до другите европейски държави. "В момента те имат ръст, но той се дължи на конфликт. Освен това се произвеждат боеприпаси за бойно стрелково оръжение, които са по съветски образец. Какво ще правим след това? Европа има "Юрофайтър", скоро ще има и свой танк, кораби. Къде ще бъдем ние. Наближавайки председателството, аз съм убеден, че имаме потенциала. България има уникалния шанс да стане стимул за една по-задълбочена европейска интеграция. Сигурен съм, че важните въпроси ще бъдат поставени - критериите и механизмите за постоянно сътрудничество и за участие в общия европейски фон за отбрана, нивото на амбиция на общата европейска отбрана и нейната бъдеща трансформация. Важно е как ще вървим към тези неща, заяви президентът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай