Режат излишната държавна администрация

Режат излишната държавна администрация | StandartNews.com

Административната реформа ще покаже, че много от чиновниците не ни трябват и ще се наложи да бъдат съкратени, тъй като услугите и дейността, която вършат, вече ще са електронизирани. Това стана ясно по време на представянето на проекта "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация" в Министерския съвет, където вицепремиерът Томислав Дончев призна, че ще се наложи редуциране на част от администрацията.

"Напълно възможно е част от администрацията да се окаже излишна", каза Дончев, който оглавява Съвета по административна реформа. Тези служители, които се окажат излишни, ще бъдат преквалифицирани и това показва и практиката в други страни, обясни още Дончев.

На въпроса кога може да стане това редуциране на чиновници, той каза, че когато съответните длъжности не са необходими, то трябва да се премахват веднага. Основна цел на проекта с експертизата на Световната банка е подобряването на ефективността в работата на администрацията, постепенното й освобождаване от технически и спомагателни функции, фокусирането й върху ключови дейности и политики.

Още догодина по новия модел ще заработят две пилотни администрации, каза Дончев. При тях ще се прилагат споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси и финансово-счетоводните дейности. Те ще заработят до края на 2018 г. в централната администрация, а до 2020 г. Стратегията за модернизация на администрацията предвижда тези звена да бъдат 10.

Проектът предвижда разработването на анализ на обектите с представителни и социални функции, собственост на държавната администрация и предложения за подобряване на модела за тяхното стопанисване и управление.

Като пример за лош модел на стопанисване на държавна собственост вицепремиерът посочи управлението на почивните бази на държавните ведомства и министерствата. "Няма единен модел на управление, няма стимул за персонала, моделът е грешен", каза Томислав Дончев.

Той посочи, че ако дадена почивна станция има повече приходи, то не се дават за стимул на персонала или за подмяна на мебелировката, или за предоставяне на атрактивни и печеливши услуги, а отиват директно в бюджета на съответното ведомство.

"Когато държавата има имот на морето и на планината, държавата е длъжна да държи сметка какво получава. Боя се, че в момента това, което получава, е много далеч от очакваното", категоричен е той.

Над 100 са почивните станции на държавните ведомства и министерства и всички те се управляват неефективно. Целта е да се въведе единна система за резервация, за да се уплътни капацитетът им и да се раздвижи мениджмънтът, мотивира се вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай