Режат добавките на родители на непълнолетни майки

Режат добавките на родители на непълнолетни майки | StandartNews.com

Варна. Да се отнемат двойните добавки за семейства, в които непълнолетна майка получава помощи за деца, а родителите й за нея. Това предвижда предложението за поправка в Закона за семейното подпомагане, което идната седмица ще бъде публикувано за обществено обсъждане, съобщи във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалните грижи Ивайло Калфин. Според него в момента бабата получава пари за невръстната майка, а тя – за бебето си и нейно внуче.

Идеята е добавките да се плащат на семейство, а не за дете, за да може да се насърчи раждаемостта.Семейства с едно хлапе ще получават 35 лева, за две-85 лева, а за три-130 лева, според направеното предложение. За четвърто и всяко следващо помощта ще е по-малка, например -20 лева, обясни Калфин.Според него прагът на доходите, който дава право на домакинствата да получават детски, ще остане в сила. Трябва да се засили работата и да се увеличи бюджета за здравните медиатори в общността. В момента те са 180 и с тяхната роля са поставени над 3000 спирали, за да се предотврати забременяване и раждане на непълнолетни. Така ще намалеят и изоставените бебета на грижите на държавата, а и отпадане от училище на невръстните им майки.

Ще бъде предприета мярка и срещу спекулациите с еднократната помощ на майките-студентки.Имало много сигнали от ВУЗ-ове, че такива майки се записват да учат, вземат 2880 лева за подпомагане и зарязват следването. Плащането ще се дава само на осигурени майки и на две части – първата, след влизане във ВУЗ, а втората – след записване на следващия семестър.

Още веднъж вицепремиерът Ивайло Калфин потвърди, че ще настоява за осигуряване на великденски надбавки за пенсионерите, но само за възрастните хора с най-ниски доходи. Ако се размажат за всички, бедните ще получат едва по 3-4 лева отгоре, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай