Ремонтът на конституцията тръгва днес без АБВ

Ремонтът на конституцията тръгва днес без АБВ | StandartNews.com

Близо 120 са подписите на депутати от различни парламентарни групи начело с ГЕРБ, събрани за промените в конституцията, стана ясно вчера следобед. А днес проектът ще бъде внесен официално в деловодството на парламента. Внушителният на пръв поглед брой подписи за внасяне на законопроект в парламента обаче е недостатъчен, за да бъдат гласувани промените в основния закон. Поправките могат да се случат само при конституционно мнозинство от 180 гласа или 3/4 от народните представители. Ако промените получат подкрепа от 2/3 от депутатите или 160 гласа, то може да има ново гласуване, но не по-рано от 2 и не по-късно от 5 месеца. От партиите, подкрепящи правителството, само АБВ не сложиха подписи върху проекта. "Няма да сме съвносители, но ще очакваме в дебатите, заявиха хората на Георги Първанов. "За нас е ясно, че реформа в съдебната система трябва да има", заяви вчера д-р Красимира Ковачка, лидер на Политическа партия "Български демократичен център". "Смятаме, че по важните въпроси, касаещи развитието на страната ни, всяка политическа сила би следвало да прояви държавническо мислене", допълни още тя. И отбеляза, че 8-те депутати на партия "Български демократичен център" са подписали проекта за промяна на основния закон. Очаквано, подписи за поправките в конституцията положиха и депутатите от Реформаторския блок. "В най-кратки срокове след внасянето на предложенията предстои създаването на временна комисия, където дебатите ще продължат", заяви вчера Димитър Делчев от ДБГ. Промените в основния закон получиха рамо и от депутатите на Патриотичния фронт. "Всички членове на групата подписаха законопроекта, а моят подпис е третият по ред. Доволни сме от преговорите и нямаме основание да не подпишем промените в конституцията", заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

"Готови сме, отворени за разговори в полза на националния интерес, но избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически решения да укрепваме властта на ултранационалистите в управлението на страната", коментира в кулоарите лидерът на ДПС Лютви Местан. "Доколкото конституционният проект се внася с тезата, че от успеха на реформата зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат и някой казва на ДПС: "Подкрепете конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението", мисля, че е сбъркал адреса", заяви още той. И припомни, че депутатите от ДПС в 43-ото НС са подкрепяли стратегически решения и на този кабинет, без значение, че партията е в опозиция.

От БСП бяха категорични, че няма да са съвносители на промените, но дадоха да се разбере, че и в зала няма да гласуват за поправките. "Няма да подкрепим такива самоцелни промени", отсече председателят на БСП Михаил Миков. "Ако бях в опозиция в този парламент, бих постъпил като тях. Това е коректно, политически разумно и правилно от тяхна страна", каза председателят на ДСБ Радан Кънев по адрес на БСП. Но отбеляза, че е важно в зала да подкрепят промените.
Очакванията са, че шефката на парламента Цецка Цачева ще оглави комисията за промени в основния закон. Поправките засягат само частта му за съдебната власт.

В проектопромените е заложена идеята ВСС да се раздели на две колегии. Мандатът на съвета ще бъде три, а не както досегашните пет години. Заедно с Висшия съдебен съвет на две ще бъде разделен и инспекторатът към него.

Промените предвиждат още веднъж годишно обвинител номер 1 да е задължен да отговаря пред Народното събрание за своите действия.

Редно е да чуем и Близнашки

Лютви Местан, лидер на ДПС

Точно вносителите трябва да ни убедят, че в името на върховенството на закона няма да го погазят. Това ще рече да ни убедят, че във всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено НС, че не газим в територията на Велико НС. По отношение на конституционносъобразността на конституционните проблеми е редно да чуем виден конституционалист като Георги Близнашки. Нерядко съм бил силно критичен към него в статута служебен премиер, но конституцоналистът Близнашки трябва да бъде чут. Мисля, че има много неясни въпроси, спорове вътре в самата коалиция, за да е на дневен ред какво би било отношението на опозиционни партии, каквато несъмнено е ДПС.

Няма нужда от ВНС

Димитър Лазаров, ГЕРБ

При гласуването на стратегията колегите от БСП искаха да се засили ролята на Инспектората и сега тази промяна на конституцията е необходима, защото ние няма как да възложим повече правомощия на Инспектората, те са изброени в конституцията. Ще добавим Инспекторатът да има правомощията да проверява декларациите за конфликт на интереси на магистратите. Конституционна промяна е допустима, има решение на Конституционния съд от 2005 година, което определя докъде може да се променя конституцията от Обикновено Народно събрание. В тази посока са и очакванията на обществото, а не да се чака Велико Народно събрание. Поне аз не виждам, а и колеги конституционалисти, някаква намеса в независимостта на прокуратурата.
(пред Радио К2)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай