Ремонт за Гергьовден на конституцията (ОБЗОР)

Ремонт за Гергьовден на конституцията (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взимам 2 пъти по-малко от хората в Темида, парите на никого не стигат, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов поиска промени в конституцията заради реформата в съдебната система. Консултациите с парламентарно представените партии трябва да приключат до Гергьовден. Промените в конституцията ще са в частта й за съдебната власт. За целта няма да е нужно да се свиква Велико народно събрание.

Идеята е да се подмени съставът на сега действащия Висш съдебен съвет и той да се състои от две камари. С промените главният прокурор ще се отчита пред парламента, а гласуването на висшите магистрати ще става явно. Предложенията бяха обявени от премиера Бойко Борисов, вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова и правосъдния Христо Иванов. Преди това те са запознали главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, шефа на Върховния административен съд Георги Колев и председателя на парламента Цецка Цачева с инициативата. Кабинетът иска промените поне на първо четене да са факт до началото на лятната ваканция на депутатите. Още другата седмица Бъчварова започва консултации с парламентарно представените партии. Отсега е ясно, че Реформаторският блок подкрепя идеята. "Ние предлагаме с тази промяна да има две камари във ВСС.

Едната да е от съдии, а от друга страна от прокурорско-следователската гилдия. Ще се избере нов ВСС и ще се отговори на обществените очаквания. Има и предложения по законите, където да се увеличи скоростта, бързината", заяви при представянето премиерът Бойко Борисов. По думите на правосъдния министър конституцията е жив документ и било нормално тя да се променя. "Целта на промените e Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - прокурорска и съдийска, и мандатът му да бъде съкратен от 5 години до 3-4 години. "Съдиите и прокурорите пряко ще избират своите представители във ВСС", обясни правосъдният министър. "Това е единственият вариант за съдебна реформа, който ни устройва, всички останали са козметични", каза премиерът и допълни: "Всеки представител на ЕК или гост от друга държава поставя въпроса за справедливите съдебни решения. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и ефективно". Борисов увери, че ще се търси консенсус с всички политически сили. "На първо място това е сега действащият Висш съдебен съвет - и в докладите от Брюксел, а пък и ние самите, и критиките, които виждаме в медии, не е достатъчно ефективен. Ако не се промени конституцията, той ще остане да действа още две години и половина.

Предлагаме именно с тази промяна на конституцията, това ВСС да бъде преизбрано в две камери, да ги наречем - първата на съдиите, където да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователска гилдия, съответно с по-голяма, избрана от парламента квота, за да може да се контролира дейността и на самата прокуратура. Тук влиза и отчитането на главния прокурор един път в годината", каза още Борисов. Той обясни, че след като минат отпуските, ще се срещнат с ПФ, АБВ и другите политически сили. "Не виждам нищо лошо на такава важна тема да се намери съгласие. Две седмици да се проведат тези консултации и, дай Боже, да намерим политическата подкрепа, влизаме и започваме работа в парламента по промяната на конституцията. Това трябва да се случва тези месеци до лятната ваканция и тогава докладът ни ще бъде много по-добър", уточни министър-председателят. Намаляването на мандата на главния прокурор не стои на дневен ред, стана ясно днес. На въпрос, свързан с ниското заплащане в съдебната система, премиерът отговори: "Парите на никого не стигат. Не знам някой да носи отговорност в тази държава повече от мен. Взимам 2 или 3 пъти по-малко от хората в съдебната система. Това е състоянието на държавата. Толкова пари имаме и полагаме максимум усилия. Съдебната система е много добре платена на фона на всички останали. Не би трябвало това да е оправдание. Преди 2-3 седмици дадохме 11 млн. лв., за да им направим сградата. Държавата това прави, за да имат добри условия за работа. Полагаме усилия в тежката криза", допълни Борисов.

Търсим подкрепа от всички

Румяна Бъчварова, вицепремиер

Ще разчитаме на подкрепата на всички партии в парламента, за да можем да постигнем конституционно мнозинство. На провеждането на съдебната реформа ние гледаме сериозно, защото смятаме, че той е един от ключовите за успеха на нашето управление и на политическите цели, които си поставяме. Това е предложение на правителството. Вярваме, че нашите партньори ще ни подкрепят в парламента и ще подготвят в съответната форма необходимите предложения, които парламентът да разгледа за конституционна промяна.

Ще сме конструктивни

Стефан Кенов, съпредседател на БДЦ

Още когато се обсъждаше в предварителни разговори с министър Иванов съдебната стратегия, от парламентарната група на БДЦ дадохме принципната си подкрепа за конституционни промени. Ние сме готови да подкрепим идеята на МС за промяна в конституцията по отношение на съдебната власт и парламентарен контрол на главния прокурор.
Ще участваме в консултациите конструктивно.

Отбелязаха с промени Деня на юриста

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП

Не бих могъл да коментирам към момента по същество. Ще видим какво предлагат и тогава ще изразим становище. Според мен това е много странен почин за отбелязване на Деня на юриста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай