Реформаторският блок се отваря за голям граждански съвет

Реформаторският блок се отваря за голям граждански съвет | StandartNews.com

София. Реформаторският блок се отваря за голям гражданския съвет, в който ще влизат общественици и неправителствени организации за пренаписване на обществения договор и рестарт на демокрацията. Това стана ясно днес от срещата на лидерите на петте формации в Реформаторския блок и част от университетските преподаватели, които миналия петък излязоха с открито писмо към партиите да се отворят за диалог с гражданите.

"Нашето предложение е към Реформаторския блок е да бъде учреден граждански съвет, в който да участват и да търсят единодействие и граждани. Трябва да се опитаме да създадем едно могъщо обединение, което по-късно да се превърне в основа на едно реформаторско управление", призова в началото на срещата проф. Михаил Неделчев, почетен професор от Нов български университет.

"Правим политическа иновация", заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя беше категорична, че отдавна е дошло време, в което партиите трябва да остъпят една крачка назад, за да пуснат гражданите във формулирането на политическите решения. "Партиите изядоха почвата на политическото, нужно е тя да се рекултивира", посочи тя.

"Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията. Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани", заяви лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев.

Христо Генев от Зелените изрази надежда гражданският съвет да има роля във взимането на решение за реформаторската общност, която да промени изцяло политическата система в България.

Лидерът на Национална партия "Свобода и Достойнство" Корман Исмаилов коментира, че партиите в блока и университетските преподаватели имат еднакво разбиране, че партиите в парламента са доказали своята олигархическа зависимост и трябва да си ходят. Той посочи, че Реформаторският блок търси максимално общи цели и обща стратегия за развитие на страната и ще засили усилията си за свалянето на правителството.

"Трябва да кажем ясно и категорично, че всеки един гражданин на тази държава има право да участва в този граждански съвет", пък заяви лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов.

"Всички сме активни участници в протестите. Желанието ни е цялата тази енергия, която се разгръща по площадите, да получи израз чрез представителство в бъдещите форми на управление", коментира проф. Михаил Неделчев.

Освен него на срещата присъстваха и проф. Божидар Кунчев - литературовед, преподавател в СУ, д-р Атанас Славов - конституционалист, преподавател в СУ, проф. Тодор Танев - политолог, преподавател в СУ и Димитър Бочев - писател и политически имигрант. Те изразиха радост, че граждани и политици могат да говорят на един език и обясниха, че са се обърнали към Реформаторския блок, заради споделената ценност за демафиотизиране на държавата.

"Нищо по-малко не съм очаквала и ви благодаря, че го направихте бързо", обърна се Кунева към преподавателите. Тя изтъкна, че българският народ има празник на будителите и че е хубаво, че техния списък непрекъснато се обновява. "Не може да търсиш уюта на интелектуалното и той да е достатъчен. Надявам се вашият кръг да се разширява", пожела тя на преподавателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай