Реформаторите си играят контра и за президент

Реформаторите си играят контра и за президент | StandartNews.com

Реформаторите се готвят да играят едни срещу други на президентските избори. Лагерите в блока ще издигнат свои кандидатури.

Поне три номинации се обсъждат в средите на тъмносините - лидерът на ДСБ Радан Кънев, евродепутатът Светослав Малинов и президентският съветник Кристиян Таков, научи "Стандарт". Към момента Таков, който зае страната на реформаторите по темата "съдебна реформа", дори води пред партийния ръководител Кънев. Част от привържениците на ДСБ обаче са склонни да подкрепят съпредседателя на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Възраженията са обаче, че той "не е истинска номинация, а е издигнат от Меглена Кунева, за да ни дразни". Депутати от ДБГ лансираха за общ кандидат Петър Стоянов, който бе президент от 1997 до 2002 г.

От СДС се обявиха за непартийна кандидатска двойка, но в сините среди се завъртя и името на Александър Йорданов, бивш председател на НС.

Отношенията в РБ са толкова обтегнати, че двата лагера не си говорят и общуват през медиите. С наближаването на вота за държавен глава в блока започнаха все по-често да се чуват гласове за обединение около единна кандидатпрезидентска двойка. По Великден лидерът на ДСБ Радан Кънев отсвири подобни планове. "РБ повече няма да се явява на избори в този формат", заяви той на среща с българи в Брюксел. Вчера уточни условието си да се задържи в РБ: "Първо трябва да изчистим въпроса за вътрешното единство в блока и да стигнем до общо отношение към управлението и тогава можем да мислим за общ кандидат".

"Реформаторският блок е изчерпан проект, защото не върви в посоката, която сме обещали", коментира член на ръководството на ДСБ пред "Стандарт".

"За нас въпросът за изчерпаността на РБ не стои. Всеки ден РБ показва, че е жизнен проект, който защитава интересите на България", контрира Димитър Делчев от ДБГ. По думите му изнервеността на Кънев идва от факта, че "си има свой проект, за който говори от половин година и по него не се случва нищо". "Той трябва да вземе някакво решение за себе си. Иначе за партията ДСБ аз нямам съмнение, че мястото й е в РБ и се надявам да продължим да се явяваме заедно на избори", каза Делчев.

РЕАКЦИИ

Приехме компромисен текст

Димитър Делчев, Реформаторски блок

От самото начало настоявахме за българите в ЕС и Северна Америка да се запази старото положение. Но нашето предложение бе прието наполовина. Крайният текст не ни задоволява особено. До известна степен е компромисен. Можеше и да е много по-лош, но най-вече благодарение на усилията на РБ се намери и някакво консенсусно решение. Симпатизирайки на идеята да се ограничат секциите в Турция, за да може държавата да контролира по-добре провеждането на изборите там, не бива да налагаме забрани другаде. Най-силният аргумент за това е, че на последните парламентарни избори през 2014 г. повече от 50% от гласувалите в чужбина са били от страни извън Турция.

АБВ още няма позиция

Мариана Тодорова, АБВ

АБВ още няма политическа позиция. Единият механизъм е президентът да наложи вето и Изборният кодекс да се върне в пленарна зала за преразглеждане. Другият е да бъде обнародван и след това да се внесат нови поправки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай