Реформаторите с трима фаворити за вота

Реформаторите с трима  фаворити за вота  | StandartNews.com

Реформаторският блок има трима фаворити за своя кандидат за "Дондуков" 2. С най-сериозни шансове за избор са директорът на Съюза на офицерите от резерва ген. Съби Събев, депутатът Гроздан Караджов и бившият икономически министър Трайчо Трайков, научи "Стандарт". Скулпторът Велислав Минеков, излъчен от интелектуалци, но подкрепен от ДБГ, е разочаровал партиите с някои от крайните си позиции. От блока се събраха днес на "Раковски" 134, за да препитат набелязаните си за кандидати.

От записаните в списъка седем имена на заседанието на Изпълнителния съвет на партията обаче дойдоха петима. Лидерът на НПСД Корман Исмаилов, който е издигнат от хората си за президент, пропусна изпита, защото е болен. На заседанието не дойде и председателят на 39-то народно събрание проф. Огнян Герджиков, който още в края на миналата седмица обяви, че няма да се включи в изборната надпревара като кандидат на която и да е партия. Изпитът на блока не е преминал обаче без напрежение, разказаха участници в него. От СДС са напуснали заседанието и са отказали да изслушат ексшефа на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Димо Гяуров, посочен от формацията на депутата Борислав Великов.

Лидерът на партията Божидар Лукарски е посочил като мотив, че Гяуров вече е бил изключен от СДС, защото "се е превърнал в изпълнител на волята на тогавашния президент Георги Първанов, за което е бил награден с посланическо място". Така на практика изслушването му се е провалило. След това ген. Гяуров обяви пред медиите, че е отказал да бъде кандидат. "Дойдох, за да благодаря за оценката, и да им кажа, че не съм кандидат за президент", разкри той. Причината е, че не е съгласен с процедурата за кандидат. "Кандидатурите ще отидат на обсъждане от партокрацията. А на финала ще се стигне отново до излъчване от ръководствата на политическите сили. А на дясното не му отива да прави това", коментира Гяуров. От възможността да бъде кандидатът на блока за "Дондуков" 2 обаче не се отказа друг генерал - Съби Събев. От коментара му стана ясно, че е готов да се включи в изборите, ако това е последното решение на блока. Ген. Събев коментира и кандидатурата на ген. Румен Радев на обединените БСП и АБВ - "има едно правило - капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска той кораба". "Всички кандидати заявиха твърда подкрепа за евроатлантическата ориентация на страната, както и за ефективна съдебна система, борба с корупцията, засилване на реформите в образованието, икономиката, здравеопазването, отбраната", разкри след заседанието и председателят на предизборния щаб на блока Найден Зеленогорски. Той посочи, че другия вторник ще се разгледат данните от социологическото проучване сред местните структури. "Предрешеност в резултатите няма", увери Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай