Реформаторите казват президента си през септември

Реформаторите казват президента си през септември | StandartNews.com

Обща номинация с ГЕРБ вече не е актуална

И лидерската среща на председателите на партии в Реформаторския блок не доведе до преодоляване на противоречията между отделните формации и окончателна развръзка за номиниране на кандидат-президент. След двучасовото им заседание на "Раковски" 134 днес по обяд се стигна до нов скандал, този път между лидера на СДС Божидар Лукарски и председателя на предизборния щаб Найден Зеленогорски. На влизане Лукарски увери, че за неговата партия има едно неприемливо име - това на скулптора Велислав Минеков.

"Напротив, проф. Минеков е много подходяща, дори най-подходящата кандидатура", отговори задочно Зеленогорски преди началото на преговорите. След сбирката попитан за разделението заради Велислав Минеков, той увери журналистите, че е постигнат компромис - ако някоя партия остане в изолация, ще подкрепи решението на мнозинството. "Какво значи харесвам, не харесвам! Трябва да харесваш съпругата или съпруга си, с когото трябва да споделиш живота си, а ние тук сме политици", допълни Зеленогорски. От СДС отговориха лаконично, че лидерът им не е цитиран коректно. "Нали разбирате, че ако подкрепим Минеков, това означава, че всички трябва да подадем оставки", е казал Божидар Лукарски, разказаха за "Стандарт" участници в срещата. Причина за отпора на СДС е условието, което номинираният от ДБГ поставил пред реформаторите - да излязат с декларация срещу правителството и да се обявят за опозиция. Това ядоса сините, но очарова ДСБ и Радан Кънев мигом постави Минеков сред фаворитите си.

Въпреки това Найден Зеленогорски продължи да уверява, че всички в РБ се опитват да стигнат "до едно възможно решение, което да предложат на Изпълнителния съвет". Най-радващо от всичко било, че и четиримата финалисти в надпреварата са с евроатлантическа ориентация - и депутатът Гроздан Караджов, и бившият икономически министър в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков, и Минеков, и ген. Съби Събев.

Резултатите от сбирката могат да бъдат обобщени така - единственото сигурно име е това на вицепрезидента - бившия ни национален представител в НАТО ген. Съби Събев, който е готов да е вице и в двойка с ГЕРБ; въпреки очакванията на 30 август няма да има окончателно решение - то се чака след 10 септември; а през това време в търсене на компромис партиите ще правят отделни срещи със своите фаворити.

Изяснило се още, че единственият, който продължава да чака покана от ГЕРБ за общо явяване на вота наесен, е военният министър Николай Ненчев. Той дори даде да се разбере, че е стигнал по-далеч - водил е конфиденциален разговор с Борисов, който го оставил с впечатление, че "премиерът проявява разбиране по отношение на идеята за обща кандидатура на ГЕРБ и РБ". За съжаление обаче разривът между БСП и АБВ попарил надеждите му. "В смисъл, че ГЕРБ може да решат, че сами биха могли лесно да се справят в тази среда и да спечелят със самостоятелен кандидат", обясни Ненчев. "Вече е достатъчно късно за това", отсече Зеленогорски. Лидерът на ДСБ Радан Кънев директно определи отказа от самостоятелна кандидатура като "саботаж". В късния следобед ДСБ излязоха с декларация, в която се казва, че "всяко забавяне на обща кандидатура ще обслужи политическите ни конкуренти и ще увеличи рисковете за националните интереси", защото "единствената реална алтернатива на ГЕРБ е кандидатът на РБ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай