Реформаторите искат оставката на Писанчев, той им отказа

Реформаторите искат оставката на Писанчев, той им отказа | StandartNews.com

"Не чухме нищо смислено от него", критикува Цветанов

София. Реформаторският блок поиска оставката на председателя на ДАНС Владимир Писанчев по време на изслушването му в НС, където той даваше обяснения за акцията на униформените в Пазарджик.

"От Реформаторския блок не сме удовлетворени от това изслушване. То беше безсмислено. Безсмислено беше да бъде закрито, защото никакви секретни данни не бяха съобщени. Ние от Реформаторския блок от трибуната при оценката в края на дебата поискахме оставката на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една друга спяща клетка и тя се казва ДАНС", заяви ген. Атанас Атанасов от РБ.

След изслушването Писанчев пък заяви пред журналисти, че няма да си даде оставката. Той обаче не скри, има възможност да му бъде поискана, тъй като човекът на този пост така или иначе се избира от Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна коментира: "Изключително сме обезпокоени от това, че г-н Писанчев каза ,че те наблюдават процеса, но все пак трябва да знаят, че една от основните функции на ДАНС е да противодейства, а не да наблюдава".

Не чухме нищо смислено от него. Той забрави една основна функция на парламента", каза още Цветанов и допълни че с липсата на отговори от страна на Писанчев на въпросите на депутатите, шефът на ДАНС забравя, че България е парламентарна република и парламентът е неговият работодател.

"Това, което дадохме като препоръка накрая от нашата ПГ е, че ДАНС в последната една година и половина няма абсолютно никакви предложения, които да са дадени за промяна на законодателството при променящата се динамика на средата на сигурност. Дадох пример, че във Великобритания вътрешният министър Тереза Мей внася нов пакет законодателни промени, свързани с предизвикателствата от Ислямска държава" допълни Цветанов.

„Това което ни притеснява е, че от тях няма никаква инициатива и вече сме твърдо убедени, че законодателната промяна, която предлагаме с промяната на закона в МВР, е да намалим тази свръхконцентрация в ДАНС, защото тя загърби и пренебрегна основният приоритет – контра разузнавателната дейност", обясни Цветанов. „Това, което каза Писанчев е, че има изтичане на информация. Той пряко обвини Окръжният съд в Пазарджик за изтичане на информация и това е наложило избързване. Загубили са много от това избързване" коментира Цветанов и допълни, че дебатът днес е бил абсолютно безсмислен. В голямата си част депутатите смятат, че заседанието не трябваше да бъде закрито, защото нямаше нищо, което да е класифицирана информация, каза още той.

Относно оставката на Писанчев Цветанов отговори, че Реформаторският блок са казали, че в това е добър момент да бъде подадена оставката на Писанчев. "Но аз смятам, че с промените в закона за МВР, които ще имат пряко действие върху промените в закона за ДАНС, тогава вече ще можем да направим по-цялостен анализ и когато започнат да действат комисиите, които се надявам да бъдат избрани днес, ще можем да имаме повече ясна представа за дейността на ДАНС през последните година и половина и дали това, което остана като впечатление от казаното от г-н Писанчев за несправяне от негова страна с работата е така", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай