Реформаторите искат 1/2 кабинет (ОБЗОР)

Реформаторите искат 1/2 кабинет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако не намалят претенциите, може да провалят коалицията с ГЕРБ

Претенции на Реформаторския блок за половината кресла в бъдещия кабинет могат да провалят коалицията с ГЕРБ. Това стана ясно след днешния рунд от преговорите, в които участва и Патриотичният фронт. На тях се обсъждаше вариант за дясно правителство на малцинството, което да бъде подкрепяно от патриотите в парламента. 23-мата реформатори обаче поискали осем министерства, което изнервило Бойко Борисов, твърдят запознати.

Апетитите на Радан Кънев и компания са за правосъдие, здравеопазване, транспорт, външни работи, енергетика, икономика, МВР и електронното правителство.
"Не сме искали 8 министерства, но за всички тези области имаме добре подготвени кадри", отговориха от Реформаторския блок.

Преговорите текат "денонощно", обяви пък Борисов.

Реформаторите и ГЕРБ се споразумяха за съставяне на коалиционно споразумение. Това стана ясно след поредните преговори днес. Този път те бяха в троен формат - заедно с Патриотичния фронт. Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с РБ, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след края на срещата. Успоредно с това обаче ще се търси и по-широка подкрепа в Народното събрание по разписани програмни приоритети. Очаква се тя да бъде намерена в лицето на патриотите и АБВ.

Залогът за постигането на коалиционно споразумение се оказа участието във властта. Реформаторският блок е поискал 8 министерства от ГЕРБ, за да се съгласи да управлява с тях, научи "Стандарт" от високопоставени източници в партията. Те били поставили и условие в "техните" ведомства ГЕРБ да нямат дори зам.-министри. Поисканите ведомства и хора за тях са: Гроздан Караджов за електронното правителство, Петър Москов за здравеопазването, Атанас Атанасов за МВР, Меглена Кунева за външно министерство, Трайчо Трайков за енергетика, Мартин Димитров за икономика, Божидар Лукарски за транспорт и Радан Кънев за правосъдието. Отделно от това реформаторите са казали на Борисов, че искат и достатъчен брой областни управители и шефове на агенции. Именно заради поредния опит за извиване на ръце лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на крачка да се откаже от кабинет или да сформира правителство на малцинството само със свои хора, съобщиха за "Стандарт" източници от изпълкома на партията на Генерала. Третата опция на Борисов била да върне мандата и ако той бъде връчен на реформаторите, ГЕРБ да ги подкрепи в зала.

Генералът бил ядосан и заради внушенията, че ГЕРБ са гласували с ДПС закона за КТБ. Те обаче "услужливо" пропускали факта, че БСП и реформаторите са гласували заедно против. Заради това днес дори Менда Стоянова заедно с Владислав Горанов, Ивайло Московски и Лиляна Павлова дадоха пресконференция, на която да обяснят, че промените за КТБ не ги уличават в скрита коалиция с ДПС. Те се налагат, за да се даде шанс на чуждия инвеститор да спаси банката, каза Менда Стоянова. Темата за подкрепа от ДПС на правителството дори на парламентарно ниво беше предмет на уточнение и след срещата с реформаторите и патриотите. Ще искаме подкрепа, но не на всяка цена, има политически сили, които са я заявили, като ДПС, но ние изключваме този вариант, заяви Томислав Дончев след преговорите. Въпреки негодуването на част от реформаторите срещу кабинет на малцинството с широка парламентарна подкрепа, днес формулата прие и ДСБ. "ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на ПФ, за да структурираме политическо мнозинство и състав на двупартийно правителство, подкрепено от писмено споразумение на минимум три партии", потвърди Радан Кънев след срещата. Възможно четвърти партньор да е АБВ, а БСП, ДПС и "Атака" са изключени. ББЦ засега пък не са обсъждани, казаха от ГЕРБ и РБ.

Патриотите обаче се оказаха не по-малко парлива тема в качеството си на бъдещи партньори заради критиките, които отнесоха от Жозеф Дол в сряда. Въпреки изричното настояване на лидера на ЕНП да няма крайни популистки формации във властта, патриотите са най-вероятният партньор на бъдещия кабинет между ГЕРБ и РБ. Ние не искаме постове, а програма, около която да се обединим, имаме още някои различия за изчистване, каза лидерът им Валери Симеонов. Той не пропусна да порицае Дол заради кадруването му у нас, както и лидера на ГЕРБ, че не е възроптал на тази намеса. Не съм доволен от реакцията на Борисов, но тъй като виждам, че са склонни на отстъпки, ние също можем да преразгледаме някои от точките си, каза Симеонов. "Не съм чул от Патриотичния фронт да казват, че нямам гръбнак", коментира обвиненията на патриотите още сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче поясни, че е чул изказване на Слави Бинев и със сигурност не го иска за партньор. Не сме забелязали Жозеф Дол да е оказвал натиск върху нас, каза по-късно Бъчварова.
Въпреки постигането на по-голяма близост и яснота по формулата на кабинета, преговорите продължават. Според Борисов те текат "денонощно". Очаква се ясна програма ГЕРБ да представи в началото на другата седмица.

Бакалов с условия, за да стане МВР шеф

"Ако ми бъде предложено да остана вътрешен министър в редовен мандат, ще поставя моите искания", обясни в парламента служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.
Той заяви, че условията му са свързани с провеждането на реформи. "За мен това е една от сериозните грешки, които са допуснати толкова време, както и подготовката на самия състав на улицата", посочи Бакалов. Служебният министър обаче отрече вече да е водил разговор за министерски пост в следващия кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай