Реформаторите: 20 години затвор за купуване на гласове

Реформаторите:  20 години затвор за купуване на гласове | StandartNews.com

Четирима народни представители от Реформаторския блок внесоха предложение за четворно завишаване на наказанието за купуване на гласове. Депутатите искат то да се приравни по тежест с убийството. Според тях за това престъпление също би трябвало да се полага затвор до 20 години. Наред с това реформаторите настояват да отпадне от Наказателния кодекс престъплението "провокация към подкуп" с цел да се осигури още едно средство за борба с корупцията. В проекта на Блока присъства и едно твърде екзотично предложение. Те настояват всеки магистрат да бъде вкарван в затвора между две и пет години, ако бъде засечен да си говори насаме с политик.

Предлага се и глоба за разговори на четири очи от 10 000 до 50 000 лева. Срещите между магистрати и министри ще са позволени, ако на тях присъстват най-малко още трима души, предлагат десните. Аргументът им е, че в последните 20 години сме станали свидетели на много нерегламентирани контакти между министри, съдии и прокурори, което уронвало престижа на държавата. Срещу това предложение веднага скочиха от юридическите среди и го определиха, меко казано, като "неприемливо".

Магистратите се аргументираха, че често много опитни съдии и прокурори участват в съвместни работни групи с политици за изработване на нови закони. Това би станало невъзможно, ако тези нововъведения минат, аргументираха се правистите. В законопроекта липсва обяснение защо се предлага затвор само за магистратите, но не и за министрите, които участвали в срещите насаме. Вносители на законопроекта са депутатите Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Шишков и Димитър Танев. Всички са от "Движение България на гражданите", което е част от Реформаторския блок. Във вторник те уточниха, че внасят законопроекта, но ще го изтеглят по-късно, за да го прецизират. Причината била, че малко били избързали с внасянето му. Те все пак обещаха да запазят основната идея на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай