Реформатори искат КС да каже как се освобождава депутат

Реформатори искат КС да каже как се освобождава депутат | StandartNews.com

София. От Реформаторския блок внесоха предложение до президента за тълкувателно питане до Конституционния съд.

"Конституционния съд да бъде питан за тълкуване от кой момент се освобождава от функциите си на народен представител - депутат, който от парламента е избран на друг държавен пост", предлагат те.

Предложението е изпратено и на другите институции, които имат право да сезират КС - това са председателят на парламента, председателите на върховни съдилища, главният прокурор и омбудсманът.

Извънпарламентарните десни смятат, че само тълкувателно решение на конституционните съдии може да реши сложния казус с несъвместимостта на функциите на народен представител и висш държавен служител. Така реформаторите се надяват да достигнат до ясно тълкуване по казуса "Делян Пеевски".

"Дали с момента на избор на Пеевски и на ръководител на институция, която се избира от Народното събрание се прекратяват неговите правомощия на депутат. Нашата позиция е, че това става с момента на избор по силата на прякото действие на Конституцията, т.е. не е необходимо допълнителното подаване на оставка и гласуването на тази оставка от Парламента", заяви д-р Атанас Славов, преподавател по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай