Реформатори готвят манифестация за Ненчев

Реформатори готвят манифестация за Ненчев | StandartNews.com

Съобщение, изпълнено с хвалебствия за министъра на отбраната Николай Ненчев и действията му начело на военното ведомство, разпратиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

В декларацията се твърди, че "само за няколко месеца ръководството на Министерството на отбраната започна радикални реформи". От Съвета посочват, че Ненчев е успял "да възстанови диалога с НАТО", "да скъса с порочните практики за непрозрачно харчене на средства в системата на отбраната, да назначи проверки по реализация на проектите по модернизация, ревизии в структурите и дружествата в системата на отбраната и да поведе борба с корупцията на всички нива". Оттам отчитат като положително развитието и около военното разузнаване, чийто директор, въпреки високите оценки от чуждите партньори и основните политически сили, бе позорно уволнен, след като посмя да се опълчи на политическото ръководство заради казуса около досиетата.

Реформаторите споменават и този случай в декларацията си, като според тях Ненчев е успял "да спази закона и да предостави на Комисията по досиетата непредадената част от архива от времето на комунистическия режим, криещ последните зловещи тайни на Държавна сигурност". Макар самият министър да призна, че досиетата са предадени на електронен носител още преди повече от година и половина.

Гражданският съвет на Реформаторския блок приветства и въвеждането "на практиките на добро управление в администрацията и търговските дружества към МО". Именно при кадрово решение при едно от тях - ТЕРЕМ-Варна, Ненчев бе бламиран от премиера Бойко Борисов след опит да уволни един от най-успешните директори на дружеството през годините.

Съобщението до медиите завършва с призив за своеобразна манифестация в подкрепа на Ненчев по време на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай