Реформаторът

Реформаторът | StandartNews.com

Планът "Шаламанов" хвърля в шок военните от старата школа, но ни вкарва в НАТО

Да ръководиш армията за два месеца! Срокът е твърде кратък, проблемите и задачите са много, а парите - малко.

Едва ли някой очаква чудеса от новия военен министър Велизар Шаламанов. Сядайки в стола на Ангел Найденов, той очерта няколко приоритети в своята работа.

Първо, ще подготви визия за "България в НАТО 2020" и представянето й на предстоящата среща на върха на Алианса в Уелс. Ще разработи национална програма, която да покаже как 2% от БВП могат да бъдат изразходвани за отбрана. Военният министър в служебния кабинет обеща да активира работата на Индустриалния форум, в който членуват компании от отбранителната промишленост, ведомства и университети.

Доц. д-р Велизар Шаламанов за първи път попада под светлината на прожекторите през 1998 година. Тогава е назначен за зам.-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция в кабинета на Иван Костов. Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД. В продължение на 14 години преди това служи като офицер в поделения на Българската армия, включително и в Института по системи за управление на Генералния щаб като началник на сектор "Военни интелигентни системи" и в Главния щаб на Сухопътни войски - управление "Разузнаване и електронна борба".
Роден на Бъдни вечер през 1961 година в гр. Карлово. Биографията му свидетелства, че е бил прилежен ученик, завършил с отличие и златен медал математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив през 1979 година, а пет години по-късно - отново с отличие и златен модел - получава магистърска степен по радиоелектроника от Висшето народно военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия (сега НВУ "Васил Левски").

Образованието си продължава в Украйна, където през 1991 година в Киев става доктор по кибернетика. През 1995 година получава още една магистърска степен - по организация и управление на оперативно-тактическо разузнаване от Военната академия "Г. С. Раковски". Именно през 1998 година става и доцент по автоматизирани системи за управление. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността "Джордж Маршал".

Като зам.-министър на отбраната в кабинета на ОДС една от отговорностите му е свързана с планирането на отбраната. Шаламанов е един от основните идейни архитекти на т. нар. План 2004 за преструктуриране на Въоръжените сили на България. Той полага основите на професионализацията в армията и постепенното редуциране на ролята на наборната военна служба. Числеността на армията се намалява от 90 на 45 хиляди души, като намерението е било по-малките подразделения да бъдат по-добре окомплектовани с хора и техника. Увеличава се и ролята на цивилното ръководство на военното министерство, което получава по-големи правомощия за контрол над генералитета. Заради опитите си за дълбоки реформи във войската

Шаламанов си спечелва много противници по върховете на армейското ръководство, което по онова време все още гледа с подозрение на цивилната намеса в делата му. В крайна сметка обаче именно реформите, започнати от зам.-министъра на СДС, в крайна сметка довеждат до приемането на България в НАТО. След като НДСВ идват на власт, той постъпва в БАН като съветник на председателя по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната, ръководител на секция "Изследване и развитие на информационните системи" в Института за паралелна обработка на информацията. От 2009 до 2012 г. е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление, а от 2013 г. е директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA). Член е и на МЕНСА - България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай