Референдумът заедно с президентския вот

Референдумът заедно с президентския вот | StandartNews.com

Новият Изборен кодекс вече е факт. Парламентът прие окончателните промени след драматично предваканционно заседание и инфарктни среднощни гласувания. До последно депутатите спориха ожесточено, ДПС напусна залата в знак на протест, а председателят на Правната комисия Данаил Кирилов за малко не се прости с поста си.

В крайна сметка референдумът, иницииран от Слави Трифонов, ще се проведе заедно с президентските избори наесен. Промяната бе направена по специалната заръка на премиера Бойко Борисов, обяви от трибуната председателят на НС Цецка Цачева. Тя се извини и пое върху себе си вината за това, че само два дни по-рано депутатите гласуваха, че допитванията може да не вървят заедно с вота. Така на практика референдумът на шоумена бе насрочен за лятото. "Никога не сме искали да спираме възможността гражданите да кажат мнението си", каза Цачева.

Минути след финалното гласуване премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите. "В крайна сметка бе прието моето категорично и безапелационно настояване да останат старите правила за провеждане на референдум", написа във Фейсбук Борисов. "За мен е важно всеки лев на държавата да бъде оползотворен по най-добрия начин за народа. Затова още в сряда на Министерски съвет тези спестени пари ще бъдат разпределени към Северозападна България и третокласните пътища на най-нуждаещите се региони - Видин, Враца, Монтана", съобщи той.

Гласуването за референдума се проведе в отсъствието на ДПС. Призовани от председателя на партията Мустафа Карадайъ да оставят мнозинството "само да си гласува правила за служебна победа", депутатите на движението напуснаха пленарна зала заради наложените ограничения за гласуване в чужбина. Към възраженията им се присъединиха и лидерите на ДОСТ Лютви Местан и на ДСБ Радан Кънев, загрижени за сънародниците ни в САЩ и Канада. От БСП пък поискаха оставката на Данаил Кирилов като шеф на Правната комисия. Социалистите гласуваха против смекчената забрана да се откриват секции извън посолства и консулства. Новият текст гласи, че в населени места в ЕС, където няма дипломатическо или консулско представителство, секции ще се откриват при наличие на заявления от поне 100 избиратели.

Само с решение на ЦИК след предложение на МВР в страните извън ЕС избирателни секции ще се образуват в населени места с над 1 млн. жители. Там няма да може да се гласува за европейски избори. "Този текст е антидемократичен и антиконституционен, защото лишава български граждани от права. ГЕРБ стана заложник на националпопулистите", каза Карадайъ. "Това е стъпка към връщане на достойнството и суверенитета на България. Най-накрая освободихме нашите съграждани от игото чужда държава да определя волята им", отвърна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

До решението се стигна след две инфарктни заседания на Правна комисия и обвинения във фалшификации на официален документ - опозицията не е била поканена на първото, а представеният протокол нямал необходимите за кворум подписи. Това стана повод Цачева да свали от трибуната Кирилов и да определи "тежката артилерия" Десислава Атанасова да заеме мястото му на трибуната. Финалът бе поставен точно в 15,50 ч. Депутатите си пожелаха весели празници и излязоха във великденска ваканция. Първият им работен ден е на 11 май.

Какво още решиха депутатите:

Въведоха машинно гласуване в най-малко 500 изборни секции. За първи път на президентските избори ще има и експериментално машинно броене на бюлетините. Експериментално електронното гласуване ще бъде въведено през 2018 г. В него ще се включат българите в чужбина. Дотогава задължителното гласуване няма да важи за тях. Президентът Росен Плевнелиев има 15 дни, за да реши да обнародва поправките или да наложи вето. ДПС вече се закани да сезира Конституционния съд заради задължителното гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай