Референдум при Кунева: Съюз с Борисов

Референдум при Кунева: Съюз с Борисов | StandartNews.com

Коалиция с ГЕРБ. Това сочат неофициалните данни от вътрешнопартийния референдум на движение "България на гражданите". Над 70% от структурите в партията на Меглена Кунева са участвали в електронното допитване за определяне на партийната позиция по въпроса дали Реформаторският блок да участва в управлението в коалиция с ГЕРБ. От ДБГ са сложили и урни на определени места за гласуване с бюлетини, а срокът е удължен с няколко дни. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева ще съобщи резултатите от референдума с писма до Председателството на Реформаторския блок.

"Такива вътрешни допитвания на ДБГ ще бъдат провеждани по важните за коалиционната политика въпроси и по теми, касаещи законодателната и изпълнителната власт", каза Кунева в Стара Загора, където партията й проведе заседание на Националния си съвет.

В града на липите от ДБГ си избраха нов зам.-председател - Димитър Танев. Танев е депутат от Стара Загора и е представител на ДБГ в Реформаторския блок в преговорния екип за съставяне на коалиционно управление.

Следващата седмица от ДБГ ще се срещнат със служебния финансов министър във връзка с изясняване параметрите на предложението за актуализация на бюджета.

 

МНЕНИЕ:

Лидерите в Блока са на различни позиции

Красен Кралев, депутат от ГЕРБ пред Нова ТВ

Ръководството на ГЕРБ изпрати три изключително консенсусни, брилянтни и подготвени дами, които са приети от всички партии. Но ни притеснява фактът, че лидерите на Реформаторския блок имат различно мнение и защитават публично различни позиции. Например г-н Кънев поставя изискване за 2-годишен мандат на предстоящия кабинет, докато г-жа Кунева казва, че това е противоконституционно и говори за 4-годишен мандат. Различното говорене от Реформаторския блок може да е част от тактиката "да поставиш на масата на преговорите невъзможното, за да получиш максималното", но е ясно, че е част от проблема, а не от решението му. ГЕРБ знае каква отговорност носи. Знае, че България има нужда от компетентно и силно правителство. От самото начало на преговорите г-н Борисов декларира, че най-голяма близост до платформата на ГЕРБ имат платформите на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. Когато реформаторите вътрешно си изяснят и подредят цялата тази конструкция, тогава съвсем нормално и ефективно може да се премине към конкретика в преговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай