Редактираха визията на Шаламанов за Русия

Редактираха визията на Шаламанов за Русия | StandartNews.com

Смекчиха тона към Москва, "хибридната война" остава

Военният министър редактира визията за Русия, но остави "хибридната война" в документа, научи "Стандарт". Проектодокументът "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който предизвика искри между президент и премиер заради ясното и категорично посочване на действията на Русия в Украйна като заплаха за националната сигурност на страната ни, не е претърпял сериозни промени. Именно обаче частта за анексирането на Крим от Руската федерация е била леко смекчена, като в новия вариант за заплахите от това се говори по-общо.

Вчера "Визия 2020" бе приета "с консенсус" от Съвета по сигурността към Министерски съвет, след като в утвърдения вариант на документа, редактиран до два часа през нощта на неделя срещу понеделник, са били отразени становищата на всички отговорни институции. В него са останали понятията "хибридна" и "информационна" войни, а присъединяването на Крим към Русия е определено като "анексиране" на полуострова от страна на Кремъл.

"Какво ще бъде включено в редакцията за публично обсъждане на този работен документ ще стане ясно, след като той премине през двамата министри (на отбраната и на външните работи) и премиера", поясни по-рано вчера военният министър доц. д-р Велизар Шаламанов. Очаква се новият вариант на "Визия 2020" да бъде публикуван днес за обществено обсъждане.

Във документа се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

Частта за нуждата от повишаване на бюджета за отбрана не е променяна. На базата на "Визия 2020" и решенията на Срещата на върха на НАТО кабинетът пък ще приеме Национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020". Тя ще бъде предложена на следващия парламент. Според Шаламанов през последните 15 години България не е успяла да изработи единен план за модернизацията на Българската армия. "Появяваха се списъци с проекти без ясно финансиране и приоритет, в резултат на което над 2 млрд. лв. бяха похарчени за вертолети, транспортни самолети и кораби, а придобитите бойни способности са на практика трудно забележими", смята министърът на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай