Райков ще следи МВР и финансите

Асен Василев си води от Лондон Димитър Миленков за шеф на кабинета

Райков ще следи МВР и финансите | StandartNews.com

Вътрешният министър и ковчежникът на държавата ще се отчитат пряко на служебния министър-председател. Решенията им няма да имат санкция от наблюдаващ вицепремиер. Марин Райков лично ще наблюдава дейността на МВР и финансовото. Това научи "Стандарт", след като Райков разпредели ресорите на трите си заместнички.

Вторият ешелон на властта ще бъде окончателно попълнен в сряда. Очаква се тогава Райков да обяви едновременно новите зам.-министри по ведомствата. Премиерът и министрите 40 минути дискутираха част от новите екипи. Най-голям е интересът около Министерството на икономиката, което трябва да реши проблемите с ЕРП и да осигури глътка въздух за бизнеса. Заместниците на Асен Василев са пълна загадка. Появиха се слухове, че за малките и средните предприятия ще отговаря като зам.-министър освободената шефка на ресорната агенция Марияна Велкова. Шеф на кабинета на министър Асен Василев ще е Димитър Миленков, негов колега от базираната му в Лондон фирма за продажба на самолетни билети "Евърбред", научи "Стандарт". Финансист номер 1 Калин Христов също още не е сглобил екипа си. В момента той се запознавал с дейността на експертите във ведомството. Очаква се да избере заместници сред шефовете на ключови дирекции във ведомството. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който подаде оставка, ще работи до избора на негов наследник. Горанов вероятно ще е кандидат за депутат от ГЕРБ и ще влезе в предизборна кампания от 12 април.

В кулоарите на здравно министерство се говори, че още един от кадрите на ВМА ще стане заместник на здравния министър проф. Николай Петров. Става дума за колегата му анестезиолог д-р Мирослав Нейков. Вторият зам.-министър вероятно ще е юрист, финансист или икономист. Само един заместник си е избрал досега новият земеделски шеф проф. Иван Станков. Той харесал Цветан Димитров, който беше дясната ръка и в кабинета на Мирослав Найденов.

Ваня Стойнева е назначена на поста заместник-министър на труда и социалната политика. Тя ще отговаря за реализацията на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха от МТСП. В тази сфера Стойнева вече има сериозен професионален опит, защото идва от дирекция "Национален фонд" в Министерство на финансите. Това е сертифициращият орган по оперативните програми, финансирани от структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Зам. вътрешен министър ще става Филип Гунев. Той е старши експерт по социология и криминология. Член е на Експертната група по корупция към Главна дирекция "Вътрешна сигурност" на Европейската комисия. Има докторска степен по социология от Лондонския икономически институт и магистърска степен по международна политика за сигурност в Института за международна и държавна политика в университета Колумбия в Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай