Райков разпореди проверка на енергийния оператор

Райков разпореди проверка на енергийния оператор | StandartNews.com

София. Инспекторатът на Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка на Енергийния системен оператор (ЕСО). Това съобщи след края на заседанието на Министерски съвет премиерът Марин Райков.


Проверката ще бъде концентрирана основно върху дейността на Диспечерското управление към ЕСО. Ще се търси отговор на въпроса защо енергията от скъпи централи се въвежда приоритетно пред по-евтината енергия от други централи.
ДКЕВР ще реши дали да се повиши цената на тока от 1 юли, но нашата нагласа не е позитивна по отношение на тази хипотеза, каза още Райков.

Той припомни, че до дни ще дойдат екипите, които трябва да започнат анализ на цялата верига на ценообразуването, най-вече на договорната верига, каза министър-председателят. Съобщението до медиите беше достатъчно ясно относно работата на генерална дирекция „Енергетика" към Европейската комисия, каза още той.


Райков коментира и информацията, че миньорите от "Мини Марица изток" са в стачна готовност.
В случай на стачка в дъждовния сезон би имало изключително неприятни последици, за отводняване ще са нужни милиони. Всяко неразумно и неоснователно действие ще има отражение върху бъдещата работа на миньорите", каза той и призова да не се обмислят подобни форми на натиск, защото последствията биха били по-сериозни от сигнала, който би бил отправен по този начин.


От думите на служебния премиер стана ясно още, че от началото на следващата седмица се очаква да започне приемането на заявки за помощите, които ще бъдат изплатени в рамките на първия пакет от мерки за едни от най-уязвимите групи от населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай