Райков - премиер с три заместнички

Райков - премиер с три заместнички | StandartNews.com

София. Както се очакваше, посланикът ни в Париж Марин Райков ще е премиер на служебното правителство.

Това е моят избор, обяви официално президентът Росен Плевнелиев. Райков ще бъде и външен министър.

Вицепремиери ще са три жени. Едната ще отговаря за икономиката, втората - за социалните политики, третата - за еврофондовете.

За първи път вътрешният министър също ще е жена, при това генерал. Първо мислех да назнача Владо Пенев (б.р. - доброто ченге от сериала "Под прикритие") за министър на вътрешните работи, но той ще се справи много по-добре в Министерство на културата, каза с усмивка президентът.

За министър на финансите назначавам отличен макроикономист, посочи Плевнелиев. Ще има и специален министър за електронното правителство. В икономическото ведомство пък ще влезе зам.-министър, който ще отговаря за малките и средни предприятия. Нека се обърнем с разбиране и подкрепа към тях. Служебното правителство трябва да направи необходимото, за да им бъдат изплатени задълженията, каза президентът.

При избора си не съм допускал влияние от никого и не съм гледал партийната окраска, категоричен бе той.

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. Именно в трудни моменти служебните кабинети са задавали посоката за излизане от кризата. Вярвам, че и сега ще бъде така, каза президентът.

Разпускам Народното събрание на 15 март и насрочвам избори на 12 май, заяви той.

Ще бъде създаден граждански борд за честни избори.

В словото си президентът очерта приоритетите на служебното правителство. То ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Ще служи на хората, а не на партийни елити. Ще подготви изборите, но няма да участва в тях. Ще насочи усилията си към прозрачност и ефективност на регулаторните органи.

Пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано - от 1 април, увери Плевнелиев.

Той изтъкна още, че никой от членовете на служебния кабинет не е бил агент на Държавна сигурност.

За министрите на служебното правителство съм сигурен, че застават зад европейския избор на България. Нека да им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим. Пожелавам си разумът и компетентността да победят, каза Плевнелиев.

ПЪЛНИЯ СЪСТАВ НА КАБИНЕТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай