Рашидов: Няма да говоря с хориста, 100 лева ще му дадем да се успокои

Рашидов: Няма да говоря с хориста, 100 лева ще му дадем да се успокои | StandartNews.com

"100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред бТВ за тенора Георги Петров, който беше отстранен от хора "Йоан Кукузел". Рашидов, цитиран от БГНЕС, уточни, че хорът не е държавен, а е помолил диригента да участват в Париж, защото са "прекрасни певци".

В продължение на половин час Рашидов хвалеше изложбата на Тракийското златно съкровище в Лувъра и всички съпътстващи я прояви. В същото време разкритикува поведението на Георги Петров, след като той коментира в социалните мрежи ниското заплащане, което музикантите получавали за труда си.

"Отворил съм вратите на най-легендарния храм в Нотр Дам... Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко – получиха колкото един министър, 35 евро", заяви Рашидов.

Петров поиска да се включи по телефона, но Рашидов не позволи: "Моля ви не ме занимавайте с хориста – аз говоря с ръководителя на хора, не говоря с хориста". И Петров не бе включен.

"Ние се представихме като богове, като равни с равни", подчерта Рашидов, според когото дошлите в Париж са "патриоти". "Веднага потекоха покани, кремълският музей ни покани. Божидар Димитров го изпратих да преговаря, преговорите вървят добре. Имаме покана от Турция, Мароко, British Museum", продължи министърът. Той обаче има план – "тази изложби като се върне, да гостува в новия ни музей", а след това – в Пловдив и Варна: "Българският народ да се зарадва на своя апогей".

"Поканих великолепни, добри български журналисти да отразят успеха на България", подчерта Рашидов. По думите му става дума за 8 журналисти и двама оператори, като те били поканени от първия ден, в който подписал договора за изложбата през 2012 г. "Нямам европейски пари за суджуци и луканки", подчерта Рашидов.

Интересът бил огромен, а залите – пълни. Министърът каза още, че пред телевизионни продуценти Антон Дончев представил сценарий за пътя на богомилите до Италия.

"Гледайте какъв каталог, бе, не му ли се радвате?!" – с тези думи министърът на културата Вежди Рашидов приключи участието си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай