Ралица Агайн: Загубите на застрахованите в „Олимпик“ ще са средно 200 лв.

Снимка: БГНЕС архив

Ралица Агайн: Загубите на застрахованите в „Олимпик“ ще са средно 200 лв. | StandartNews.com

Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик", ще е 200 лв. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн по време на извънредното заседание на Народното събрание.

„Олимпик" извършва дейност от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията. Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума", каза още Агайн.

По отношение на средната цена на застраховката тя обясни, че за миналата година е представила информация до и след 11 ноември. "До 11 ноември цената за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв .при 196 лв. средна за пазара. Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател", обясни тя.

Агайн посочи, че 197 хил. полици бяха прекратени на 17 август. „За хората, които плащат на вноски, просто няма да платят следваща вноска, което намалява загубата. Но за 29 хил. души плащането ще надхвърли 100 лв. и така стойността на средната загуба ще е около 200 лв. Споразумението с Кипър не покрива тези плащания, което ще е загуба за нашите потребители", обясни тя.

Недопустимо е да има такова разминаване в информацията между държавната институция КФН и правителството. Това бе реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова. „В това, което чухме днес и това, което говорят различни представители на правителството през последните седмици, има огромно разминаване", каза Нинова по повод изказването на Ралица Агайн от парламентарната трибуна. Тя я попита дали това, което е изложила е ставало достояние на министър-председателя.

„Вие тук представлявате КФН, изключително важна държавна институция. От тази страна стои МС, който управлява държавата в момента. Недопустимо е между държавна институция и правителство да има такова разминаване", коментира лидерът на БСП. „Г-н премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. На второ място г-н премиерът заяви, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците, а вие твърдите, че ще е за сметка на гаранционните фондове. Второ разминаване. Правителството и до ден днешен твърди, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и адвокати в Кипър, а вие твърдите друго. При мен е договорът между българския и кипърския гаранционен фонд. Ние твърдим, че българският гаранционен фонд може да се намеси. Правителството твърди, че такава намеса не е възможна", заяви Нинова.

Според нея проектът на ГЕРБ не отговаря на въпросите, а този на БСП е свързан с връщане на парите на засегнатите от „Олимпик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай