Ралица Агайн подаде оставка

Снимка: БГНЕС архив

Ралица Агайн подаде оставка | StandartNews.com

Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн е депозирала оставката си в деловодството на парламента. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната трибуна. Заявлението й е подадено на 21 август 2018 г.

Категорично всички правомощия на КФН относно „Олимпик" са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски. Това каза Агайн пред журналисти в Народното събрание. „Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане. По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията", обясни тя.
Aгайн уточни, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност", са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове.

"Категорично са защитени. Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация. Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там", каза Агайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай