Радев: Ще бъда президент на диалога и помирението

Безкомпромисно ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ, заяви новият президент

Радев: Ще бъда президент на диалога и помирението | StandartNews.com

Реч на президента Румен Радев след приемането на почетния караул на плодащ "Свети Александър Невски": 

За мен е голяма чест и отговорност да поема постът държавен глава от президента Росен Плевналиев пред всички вас. Пред представителните части на Българската армия. Армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство. Ето защо днешната церемония има своят дълбок смисъл. Тя е израз на промяна, каквато всички очакваме, но и израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и всички президенти до сега за усилията им в изграждане на демоктратична България.

Днес сме се събрали на свято място - Паметника на незнайния воин, античният некропол на Сердика, храм-паметника "Св. Александър Невски". На такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени. Отстоявала стоята сбовода и бъдеще на кръстопътят на историята. За нея пожертваха живота си хиляди доблесни българи. Съграждана е с ума и ръцете на хиляди други. В последните три десетилетия България измина сложен и труден път. Изпълнен с препятствия и грешки. Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си - мирен преход, ново общество, част от Обединена Европа.

Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно по-справедливо общество. Основано на закон и морал. На свободата, толерантността и солидарността. Общество, което не е заложник на минало, а на бъдещето. Дължим го на себе си и нашите деца, дължим го и на предците си. По пътят осеян с нови предизвикателства ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българският парламент, правителството. институциите, партиите и гражданските организациите в обединяването на силите за намирането на най-добрите решения за България. Ще рабоят активно с нашите партньори за ускорената европейска интеграция. Но нека е ясно едно - ще бъде президент, който безкомпромистно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай