14:45 ч.

14.06.18

3 мин.

0

7

0

Радев: Нашата подкрепа за името на Македония зависи от стриктното спазване на договорите й с нас

от редактор |

Радев: Нашата подкрепа за името на Македония зависи от стриктното спазване на договорите й с нас

България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение на новото име на страната. Това заяви на пресконференция президентът Румен Радев след среща с македонския му колега Георге Иванов.


„Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме. Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се поставя въпросът днес трябва да е ясно, че нито едно наше правителство не предявява интерес към името, подчерта Румен Радев.


Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас, категоричен е Радев. Румен Радев заяви, че третата среща с македонския президент е договорена още през февруари. Държавният глава подчерта, че неговото желание е и в двете страни да се работи интензивно за развитие на двустранните отношения.


Радев използва възможността да благодари за участието на македонската армия на Военния парад на 6 май в София. „Пред нас има огромни възможности, както в отбелязването на общи исторически събития, така и в проекти в образованието, науката и туризма. Двете страни показват, че има нов дух, диалогичност, доверие, сътрудничество и приятелство", подчерта българският държавен глава. По отношение на името „Република Северна Македония" - териториално обхваща на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, трябва да бъдем изключително внимателни, да следим и да преценяваме изхода от преговорите. Смея да твърдя, че България е страната, която най-силно подкрепя евроатлантическия път на Македония. Трябва да е ясно, че България следва последователна политика още от 1991 година. Това го препотвърдихме и с договора от 2017 година, особено член 11, в който се казва, че двете страни не трябва да имат териториални претенции".


Македонският президент отговори по отношение на постигнатата с Гърция договорка за името, че „ще надделее разумът, че отговорните институции правилно ще реагират. По отношение на договорите – случват се, за да се изпълняват. Благодаря на България, че показахте лидерство в региона, заяви Иванов. Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдки, трябва да покажем лидерство и отговорност, а не да абдикираме от проблемите. България трябва да търси интензивни контакти и диалог с всички институции в Македония -с президент, НС, а и с опозицията, добави Радев. Благодаря за договора за стратегическо партньорство между Македония и България. Що се отнася до резултатите от договора за добросъседство, определено да, договорът дава своите резултати. Статистиката за ръст на стокообмена, на инвестициите в икономиката, на туризма, е наистина силно окуражаваща. Поздравявам двете правителства на България и Македония, които успяха в нелека обстановка да сключат този договор. Призовавам духът на този договор да бъде подкрепен и запазен с реални действия, подчерта Радев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:40 · 16.06.2018
Що е маке все е лайно
Потребител · 17:00 · 14.06.2018
Makedonzite mrasat balgarite garzite saschto
Потребител · 16:59 · 14.06.2018
bg naride ga se girdei s oresidenta radev inteligentan stoika tajko darjanie s 4ujdi esizi sa parvi pat bg ima dostoen predst.president i saprugata nu mnogo dibre e napravil majedonskia pres.da doide v bg boiko se islaga s begovite puari savetnizite mu sa kalpavi jalko sa boiko ministri go islagat jaraka4ana i radev da si hodat vinovni sa
Потребител · 22:30 · 14.06.2018
@Потребител Това на какъв език е?
Потребител · 15:48 · 14.06.2018
Днес се срещат двата ТРОЯНСКИ КОНЯ от Балканите, които ще се сдушат и ще развалят спогодбата за името на нашите братя от Македония, като ще изпълнят заръките на КГБ! Радев е продажник и русофил!
Потребител · 22:27 · 14.06.2018
@Потребител Според теб .Благоевградска област в според географското понятие в Северна или Южна Македония се намира?
Потребител · 22:50 · 14.06.2018
@Потребител В България се намира!!!За повече информация питай твоите болшевишки началници,по-специално за решенията на Коминтерна за създаване на "Македонска нация"и предателската позиция на БКП!Няма власт в света като тази на нашите комунисти,която с репресии да отчужди 1/3 от собствения си народ чрез създаване на тази изкуствена нация!Отгоре на всичко задавате въпроси!Е,това не е наглост,не е нанахалство,не е цинизъм,а ПЕРФИДНОСТ!!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент