Радев и Вуянович недоволни от слабия стокообмен с Черна гора

Радев и Вуянович недоволни от слабия стокообмен с Черна гора | StandartNews.com

С Филип Вуянович не сме доволни от нивото на двустранния ни стокообмен, той може да бъде много по-голям. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след срещата си с държавния глава на Черна гора Филип Вуянович.

„За мен е удоволствие да бъда домакин на първи държавен глава от Западните Балкани. Тази визита е дълбоко символична. Показва много неща – че България оценява високо усилията, които Черна гора полага за своята евроинтеграция. Приветстваме Черна гора за успехите, които бележи по пътя за своята европейска интеграция. Представлява добрия пример на Западните Балкани как една държава предприема дълбоки и сериозни реформи, как постига добро бъдеще и за себе си, и за своите съседи", заяви Радев.

По думите му основният приоритет на Председателството на Съвета на ЕС е перспективата за интеграция на Западните Балкани. „Обединяваме се около позицията, че просперитет може да има само когато има сигурност и стабилност в нашия регион. Обсъдихме и много въпроси, касаещи нашите двустранни отношения. Много важно за тези отношения е да имаме активен диалог на най-високо политическо ниво. Показваме с вашата визита и много важна особеност на цялата организация на нашето председателство и приоритетната тема за Западните Балкани. Много важна е комуникацията, която върви", допълни Радев.

Според него още по-важно е, че темата за Западните Балкани води до повишаване на комуникацията между държавите от региона. „И двамата не сме доволни от нивото на двустранния стокообмен. Той може да бъде по-голям. Ще работим за свързаността на региона. Важно е за нас нашите граждани да могат да пътуват по-добре, по-често и по-свободно. Оттук ще се засилят и в контакти, касаещи инвестиции, бизнес, образование, култура", каза още Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай