Радев: Болният няма да оздравее, ако се скъса диагнозата

Трябва дългосрочна политика за сигурността, обяви президентът

Радев: Болният няма да оздравее, ако се скъса диагнозата | StandartNews.com

Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата, обяви президентът Румен Радев в интервю за БНР. Той нарече абсурдно решението да бъде оттеглен докада за състоянието на отбраната. Държавният глава бе категоричен, че повече ножем да се крием зад "розови" документи.

„Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията", каза държавният глава. „Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект. Това е изключително много! При това 30% е във войникия състав. Да не говорим за социалния статус на военнослужещите. Те също са важни. Имат важни задачи", каза президентът, цитиран от  "Фокус". Радев не подмина и проблите с техниката на армията и обяви, че сегашните ни изтребители МиГ 29 са били за пенсия още преди 2 години. Според него средствата за техика в бюджета са символични.

Радев обяви също, че Каракачанов може да бъде успешен министър на отбраната, защото се вижда, че милее за армията. Той бе категоричен, че е било нуждо да се свика КСНС. "Виждате каква средата за сигурност в региона и глобален план", коментира президентът. Държавният глава бе каторичен, че на срещата на Дондуков 2 трябва се направи ясна оценкан на възможностите на армията, мвр, да се направят доктриални промени, защото много документи са остарели морално. 

Президентът обяви също, че е можел спокойно само да подписва документите, които се изготвят в ЕС, но понеже не си е мълчал ще получил допълнителни 425 млн евро за гранична полиция, а в Римската декларация залегнаха приоритети за кохезионната политика. 

Освен това той не е притеснен от своята позиция, а как в НАТО ще приемат Каракачанов, заради скандалите с нацистките поздрави. 

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано. По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия. Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл", каза Радев и похвали службите за сигурност за действията им преди изборите.

Там работят наистина невероятни специалисти. Отстояхме достойнството, независимостта на България. Гарантира се благодарение на тези служби един честен изборен процес, заяви президентът  допълни президентът, но бе категоричен, че Държавна служба разузнаване трябва да остане пок опеката на държавния глава, а не министерски съвет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай