Радев: Българските институции обединяват усилия за успешно Председателство на ЕС

Радев: Българските институции обединяват усилия за успешно Председателство на ЕС | StandartNews.com

Българските институции в лицето на парламента, правителството и президента обединяват усилията си за успешното провеждане на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председатели и представители на политическите групи в ЕП. Държавният глава добави, че гражданите на България са едни от най-силните привърженици и защитници на единството на ЕС.

Като председател на Съвета България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността, подчерта още Румен Радев. По думите на държавния глава предстоящото Председателство е и шанс за страната ни да увеличи доверието в работата на българските институции в дългосрочен план.

Президентът запозна председателя на Европейския парламент с най-важните приоритети за България като председател на Съвета, сред които е европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. „България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си натрупан опит като член на Европейския съюз, за да работим за стабилност и интеграция на Западните Балкани, защото Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия регион", каза още Румен Радев. Президентът беше категоричен, че България е готова да подкрепи всяка отделна държава, която се стреми към членство в ЕС, в процеса на реформиране и изпълнение на критериите за членство.

Като първостепенна задача на Европейския съюз на Балканите държавният глава открои подобряването на свързаността. „Западните Балкани са изцяло заобиколени от държави членки на Европейския съюз. Трябва да работим за подобряването на комуникациите по оста „Изток – Запад", като изградим транспортни, енергийни, икономически и дигитални коридори", заяви още президентът.

По време на срещата беше потвърдена готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Президентът отново подчерта, че България не приема добавянето на нови неписани и политически критерии, след като страната ни е покрила всички изискванията на Шенген още през 2011 г.

Кохезионната политика е от ключово значение не само за България и Източна Европа, но и за ЕС, с оглед на стремежа за изграждането на силен и стабилен Съюза, в който всички държави членки могат ефективно да участват в общите политики, посочи още Румен Радев.

Като едно от големите предизвикателства пред Европейския съюз, българският президент открои миграционната криза и призова политиката на „отворени врати" на ЕС за мигрантите да бъде заменена с подкрепа за усилията на държавите от Африка и Близкия Изток да подобрят условията за живот и развитие на своите граждани.

Председателят Антонио Таяни изрази увереност, че Европейският парламент и България споделят общи важни приоритети от европейския дневен ред в контекста на предстоящото председателство. „Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за ЕС. Приоритет за нас е да работим за съставянето на следващия европейски бюджет, като намаляваме младежката безработица в държавите членки. Ако искаме ефективни решения срещу миграцията, трябва да създадем и активна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни възможности", заяви председателят на ЕП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай