Р. Петков: В Русия АБВ гарантира българския интерес

Р. Петков: В Русия АБВ гарантира българския интерес | StandartNews.com

По време на визитата си в Русия представителите на АБВ работиха за гарантиране на българския националeн интереси. За подновяване и задълбочаване на сътрудничеството между двете държави и в областта на енергетиката. Това заяви в ефира на БНТ зам .-председателят на ПП АБВ Румен Петков. По думите му съвместната декларация, подписана между партия Алтернатива за българско възраждане и „Единна Русия" може да бъде документ, който да послужи за основа на едно междудържавно партньорство.

„В този документ има и един запис. В него се посочва, че руската страна се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като член на ЕС и НАТО, както и че българската държава ще съдейства за задълбочаване на сътрудничеството с Руската федерация. Това е един документ, който бих казал, може да бъде в основата на едно ново междудържавно партньорство, защото когато има активен диалог, когато ти обосноваваш твоята позиция, тогава ти си разбран, тогава си чут и уважен. Трябва да подчертая , че президентът Първанов бе приет на най-високо ниво от председателя на Руската дума Наришкин, от председателя на Върховния съвет на партията Борис Гризлов. Проведоха се много сериозни разговори и се очертаха сериозни перспективи, особено в областта на енергийното сътрудничество. Не случайно след срещате между Първанов и Наришкин от Русия прозвуча волята при определени обстоятелства да продължи изграждането на "Южен поток". В конкретния разговор се изрази и възможност да продължи изграждането на нова ядрена мощност в България. Така, че ние имаме много добри перспективи. Въпросът е нашето правителство да бъде много по-активно и да може да отстоява националният ни интерес. Ние от АБВ защитихме българския национален интерес, защитихме в генерален план българската стратегическа външна политика, но и ясно подчертахме, че въпросите на сигурността без Русия не могат да бъдат решавани, както и без Турция. Ясно подчертахме, че въпросите на икономическото развитие не могат да бъдат решавани чрез изолационни или санкциониращи мерки. Това беше едно много силно външно представяне на ПП АБВ , в което гарантирахме българския национален интерес", заяви той.

Готови сме да представим резултата от тези наши разговори на управляващите, посочи още Петков. „Убеден съм, че президентът Първанов може да бъде много полезен в решаването на част от натрупаните, в това число и вън от България проблеми, между ЕС и Русия. Сами разбирате, че не може 6 месеца да имаме много тежък конфликт между Русия и Турция, който е на път да се изглади и слава Богу , защото ние нямаме интерес от това да има напрежение в Черно море, и ние за тези 6 месеца да не намерим стъпката, с която да направим „Южен поток" необратим? А да си приказваме за хъбове. Боя се, че някои от от експертите ни в кавички в енергетиката, не правят разлика между „пъб " и „хъб". Трябва да можем да се борим, да решаваме нашия интерес днес и веднага без да сме конюнктурни, но да отчитаме конюнктурата. Ние трябва да сме наясно! Руските ни партньори не разбират защо не искаме 15 милиарда инвестиции в България. Но дори ако оставим това на страни, ние българите не разбираме защо трябва да излезем от клуба на ядрените държави, като приключи живота на двата блока в АЕЦ „Козлодуй"? Защо не тръгваме да изграждаме нова ядрена мощност, при положение, че сме с най-високата степен на готовност? Нали нямате съмнение, че при новата динамика на отношенията между Русия и Турция, след около 10 години ние можем да се окажем вносител на електроенергия?!".

В страни от темата Петков коментира и престрелката в София, при която бе убит бивш отстранен заради нарушения служител на МВР. По думите му държавата и обществото трябва да застанат зад полицая, изпълнил служебния си дълг. „Да променим НПК така, че полицаят, който е направил избора да служи на обществото, в това число при заплахата да бъде самият той застрелян от такива елементи, да направим така, че този полицай да бъде сигурен, че обществото, държавата, институциите, правораздаването са до него. Иначе какво правим? Защо утре полицаят да стреля при изпълнение на служебния си дълг като знае, че може да остане без работа? Аз мисля, че тук министър Бъчварова, надявам се ще ме разбере, трябва да прояви мъжество и да застане до момчето, така както се изисква от морала, от почтеността за да може и министерството на вътрешните работи и неговите служители да знаят, че имат държава до себе си. Ние трябва да инвестираме в сигурност. Да орежем заплатите, да намалим отпуските на униформените служители, не е решение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай