Пуснаха питането до КС за конституцията

Пуснаха питането до  КС за конституцията | StandartNews.com

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ внесоха в Конституционния съд питане относно промените в конституцията. "Би било адекватно или своевременно, ако поне в средата и края на септември получим становище на Конституционния съд", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) след процедурата по запитването.

"Надяваме се срокът да бъде разумен, да съответства и да се вмести в рамките на ритъма и графика, който сме поставили във втория законопроект за промяна", каза още Кирилов. По думите му очакванията са, че КС може да излезе със становище най-късно до средата или края на септември. Общо 144 подписа на народни представители са под искането за становище до КС.

"Искаме тълкуване по тези текстове с оглед на следните два въпроса - дали ще представлява промяна на формата на държавното управление разделянето на ВСС на две колегии, които самостоятелно да решават кадровите въпроси, а пленумът да решава общите въпроси на съдебната система", каза Кирилов.

Той припомни, че вторият въпрос се отнася до "числеността и разпределението по квоти в двете колегии". Шефът на правната комисия посочи, че най-добре би било становището на КС да е готово преди второ четене на законопроекта за промени в конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай